От местопрестъплението: Пловдив (СНИМКИ И ВИДЕО)

Проф. Йонко Кунчев е известен криминалист. Юрист, преподавател по криминалистика, автор на много книги в тази област. Бивш ректор на Академията на МВР, а сега зам.-декан на юридическия факултет в Пловдивския университет. Зам.-председател на дружеството на съдебните медици и криминалистите в България и един от водещите консултанти и специалисти в тази област. Запалва се по загадките още от малък.

Криминалистите са хората, които събират доказателствения материал за едно наказателно дело. Именно този материал, уликите, а впоследствие и експертизите, са едни от най-важните аргументи на обвинението пред съда. Понякога те решават цялото дело, разказа проф. Кунчев.

Криминалистиката стана особено популярна покрай детективските и крими романите, а също и заради многото криминални сериали. „От местопрестъплението“ стана любима поредица на зрителите, но и запали много от младите хора за науката Криминалистика. Така, както преди години Артър Конан Дойл и неговия най-известен герой – Шерлок Холмс, са мотивирали  младежта, така и днес Хорейшо Кейн привлича младите към тази наука. Повечето криминалисти-практици приемат тези сериали с усмивка или насмешка. Макар че според проф. Кунчев, всичко зависи от филма, тъй като има и доста реалистични поредици.

Според професора когато е на местопрестъплението криминалистът трябва да наблюдава обстановката на местопроизшествието и да прави това не само със зрението си, но и чрез мисълта и действието. Според дългогодишния криминалист престъплението е комплексно действие. Затова трябва да се анализира взаимовръзката между целия комплекс от следи и действия.

За да си добър криминалист, трябва да притежаваш определени качества. И те са изключително много. На първо място обаче той трябва да има ясна мотивация за упражняване на тази професия. А най-голямата награда е разкриването на престъплението.

Според проф. Кунчев България изостава технически в сравнение с останалите държави, много от които са изключително напреднали в развитието на технологиите, някои от които граничат с фантастиката. Трябва да си даваме ясна сметка, че ако не ги въвеждаме навреме тези технологии, причината е, че са много скъпи. Въпрос на държавна политика е, дали тя ще отдели необходимите средства за развиването им.

Тези технологии обаче разширяват възможностите на разследване на криминалистите и спестяват време. Но те разширяват и възможностите за разкриването на престъплението. „Ние трябва да видим какво е състоянието на досъдебното производство от гледна точка на кадри и техническа обезпеченост и тогава да търсим отговор на въпроса: „Защо досъдебното производство не е ефективно, защо има толкова критики към него?“, смята проф. Кунчев.

Какво е положението в Пловдив? И как работят криминалистите тук, в пловдивската криминалистична лаборатория. Здравко Лазаров е началник на сектор Базова научно-техническа лаборатория. Той и неговите колеги са ежедневно на мястото на произшествието. Какво е да си на място там – от местопрестъплението Пловдив?

„Най-важното е първо да имаме информация къде отиваме, какъв е вида на произшестивето, за да може да се подготвим какви специалисти трябва да отидат на местопрестъплението“, посочва Здравко Лазаров. И според него България изостава технически, но и с тази техника местните криминалисти се справят и то с много добри резултати.

Често, когато хората видят опънатите полицейски ленти, с които се ограничава местопрестъплението и буса на Криминалистичната лаборатория, си казват, че положението е сериозно. И наистина е така, защото, както вече знаем от кримисериалите, местопроизшествието трябва да се запази, за да могат да се съберат доказателства.

Според Николай Костадинов криминалистът трябва да разчита основно на знанията и опита, които притежава. По думите му работата на криминалистите е неоценима, защото те дават информация за разследването по пресни следи.

Но всичко започва от фотографирането на местопрестъплението. Защото това дава цялостна представа за него, а и помага на криминалистите по-късно, да си възстановят видяното на терен.

Петко Ламбрев извършва оглед и сам, но когато е в екип заснема, изземва следи, дактилоскопски и други.

Най-трудното в професията на криминалиста е да привикнеш към смъртта. Но с времето това се случва. Помниш първото самоубийство, първото убийство, първия труп, разказват служителите на реда. Никога обаче не обръгват към едно, когато има трупове на деца. Тогава огледът върви много тежко.

Подобни статии

Top