От полицията зоват: Бъдете внимателни на пътя! - DC news

От полицията зоват: Бъдете внимателни на пътя!

От полицията призовават за по-голямо внимание на пътя

Апел към пловдивските шофьори да се държат отговорно на пътя, бе отправен днес от пловдивската полицейска дирекция. Според статистиката от началото на 2014 година транспортната обстановка на територията на областта рязко се е влошила. Наблюдава се трайна тенденция за увеличаване на катастрофите и броя на убитите и ранените при произшествия.

727 катастрофи са станали само през първото полугодие на 2014-та, което е с 9 пътни произшествия повече в сравнение със същия период на миналата година. 60 загинали и 924 ранени е равносметката при войната на пътя за първите шест месеца на годината, а броят на убитите се е увеличил с 24 души.

Изключително тежък в това отношение е месец юли 2014 г., когато при различни пътни инциденти загинаха 14 от участниците в движението. Само за първите шест дни на месец октомври загиналите са вече пет.
В Пловдив катастрофите са 333, което е с 18 повече в сравнение с миналата година, убитите са девет, а ранените – 399.

В по-малките селища от областта са възникнали 184 тежки произшествия, при които са загинали 14 души и са били ранени 322-ма, а по пътищата от републиканската и общинска пътна мрежа тежките катастрофи са 210 и при тях са починали 37 души.

Повечето от  инцидентите са резултат от различни нарушения на водачите. 21 са катастрофите, станали заради нарушение на правилата за движение от пешеходците.
166 са блъснатите пешеходци, като 14 от тях са загинали.
4 деца са загинали от началото на годината при катастрофи, други 103 са били ранени. Три от  тях са учениците, починали на място при  тежката катастрофа на околовръстното в „Тракия“.

Основни причини за катастрофите са движението с несъобразена скорост от водачите, отнемането на предимство, навлизането в насрещното движение, неспазване на дистанция, неправилното изпреварване и др.
59 от катастрофите са дело на водачи без книжка, други 39 са предизвикани от пияни шофьори.
Равносметката показва изключително тежка пътнотранспортна обстановка в областта – много човешки жертви, много пострадали хора, някои с увреждания за цял живот, както и големи материални щети.
От полицията призовават да се засили ролята на семейството при възпитанието на децата, както и на преподавателите в учебните заведения, работодателите и органите на местната власт. Силите на реда предлагат да се провеждат обучения по проблемите на безопаността – чрез социални и училищни програми, служебни семинари, информационни и медийни кампании.

Подобни статии

Top