От AC/DC до ZZ Top или откъде идват имената на поп и рок групите

Толкова сме свикнали с имената на някои от най-популярните и легендарни банди, че рядко се замисляме какво означават.

Зад всяко име се крие история, припомня Дейвид Томас в „Дейли Мейл”. Сигурно сте чували някои от тях. Други – може би не.

Знаете ли, че…

AC/DC – се казват така, защото дребничкият им австралийски китарист Ангъс Янг, който обикновено е облечен като ученик на сцената, измислил името, след като вижда инициалите на шевната машина на сестра си. Знакът AC/DC означава, че машината може да работи с прав ток и променлив ток.

Beatles – Джон Ленън е кръстникът. Името му хрумва през април 1960 г., когато се разхожда близо до катедралата в Ливърпул. По-късно той обяснява, че се е двоумял дали да не предложи имената The Crickets и Buddy Holly’s band. Накрая избрал това име, като променил правописа на Beatles от Beetles (в превод „бръмбари”), за да вложи препратка към думата beat, която говори за такта и ритъма.

Duran Duran – Те увековечават злодея от научно-фантастичния филм от 60-те г. на 20 в. „Барбарела”, който се казва д-р Дюранд Дюранд.

Green Day – Калифорнийското пънк трио, което се гордее с 65 млн. продадени копия на албума си American
idiot, е една от многото групи, чието име е препратка към употребата на марихуана.

Iron Maiden – се отнася за средновековен инструмент за мъчения – железен шкаф, в който е затворена жертвата, докато е пробождана с множество ножове и остриета.

Led Zeppelin – когато Кейт Муун, вокалист на The Who решава да сформира банда с китариста Джими Пейдж, на шега подхвърлил, че групата трябва да се казва Lead Zeppelin (в превод „пускам цепелин”), защото ще тръгне като изпуснат балон. По-късно променя изписването на първата дума в името, като премахва буквата „а”, за да звучи по-конкретно и да внася известна доза загадъчност.

Nirvana – да, естествено, гръндж бандата е кръстена на будисткото състояние на духа, в което няма страдание. Името е търсен контраст на музикалния стил на групата, изпълнен с гняв, депресия и болка.

Oasis – Ноел Галахър пътувал с група, наречена The Inspiral Carpets. Един от плакатите в турнето им, изброяващ местата на концертите им, бил залепен в стаята на брат му Лиъм. Едно от изброените места било центърът за отдих „Оейзис” в Суиндън.

Pink Floyd – първоначално се казвали Tea Set, но името било заето. Затова основателят Сид Барет измислил това име, като съчетал имената на любимите си блус музиканти Пинк Андерсън и Флойд Консул.

Queen – измисля го Фреди Мрекюри въпреки протестите на останалата част от групата, които се опасявали, че може да бъде изтълкувано като препратка към хомосексуалната ориентация. Фреди смятал, че е звучи „кралско” и „великолепно”; че е силно име, което е универсално и запомнящо се.

Rolling Stones – смята се, че е свързано с песента Mannish boy на блус легендата Мъди Уотърс, в която той пее „Аз съм търкалящ се камък!” (I’m a rolling stone!)

Take That – идва от заглавие на интервю с Мадона, което гласи: „Вземи това и се забавлявай!” (Madona: Take that and party!)

U2 – се чудели дали да не се нарекат Feedback и The Hype, докато накрая избрали това име, което е название на американски шпионски военен самолет от Студената война и като произношение звучи като „Ти също” (You, too.)

ZZ Top – били фенове на китариста BB King и мислели да се кръстят ZZ King, но решили, че може да объркат хората. Затова измислили ZZ Top, защото означава „топ“, „на върха”.

Източник: manager.bg

Top