ОУ „Княз Александър Първи“ навърши 165 години (СНИМКИ)

165-годишен юбилей празнува пловдивското основно училище „Княз Александър Първи”. По повод празника, който ще бъде тържествено отбелязан на 20-ти октомври, в най-старото пловдивско учебно заведение ще се проведе цяла Седмица на патрона.

Празниците в училището започнаха с юбилейна изложба на ученически рисунки във фоайето на „Княз Александър Първи“. Тематично те са посветени на патрона на учебното заведение. В часовете на класа пред децата ще бъдат оповестени и нови подробности за историята на училището. Мария Кордова и нейните приятелки чакат с нетърпение празника.

Знам, че е над 160 години това училище, също така тука е било първа мъжка гимназия, кръстено е на княз Александър І и на 20 октомври се чества празника му, развълнувана е Мария.

ОУ”Княз Александър Първи” е приемник на едно от най-старите училища в страната. То е създадено през 1850 г. от Найден Геров и за кратко време се превръща в просветен център.

Навършват се 165 години от откриването на училището, едно от най-старите епархийски училища в града, на което епархийско училище ние сме наследник. Също така се навършват и 130 години от откриването на сградата на училището през 1885 г. от княз Александър Батенберг, припомни Иван Йонков – пом.-директор на училището.

Това събитие е отразено в паметната книга на училището и е потвърдено с подписите на присъстващите официални лица.

Седмицата на патрона продължава с рецитали, викторини и още една изложба – на учителката Боряна Топалова. Другия понеделник ще бъде и официалното отбелязване на празника с тържествен концерт.

Подобни статии

Top