Очаква се правителството да подаде оставка

Очаква се правителството да подаде оставка

Очаква се Пламен Орешарски да подаде оставката на правителството след редовното заседание на Министерския съвет днес. Тя следва да бъде депозирана в Народното събрание и гласувана от парламента в четвъртък или петък.

Ако оставката бъде депозирана, това ще съвпадне с първата годишнина от нощта на белия автобус. На 23-ти юли миналата година се стигна до кървави сблъсъци между протестиращи и полиция пред парламента. Напрежението беше провокирано от решение на МВР народните представители да бъдат изведени от парламента с бял автобус.

Народното събрание би трябвало да заседава, но не е ясно дали ще се стигне до работа на правителството.

Причината е, че ГЕРБ, от които зависи кворумът, предупредиха, че ще влязат в пленарната зала само за оставката на правителството.

Според председателя на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов и зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова премиерът Пламен Орешарски ще подаде оставка „всеки момент“, но по-вероятно в сряда след заседанието на Министерски съвет, което започва в 10:00 ч., или най-късно в четвъртък.

Самият Орешарски обяви 23 юли за най-подходящия ден да подаде оставката на правителството. Той посочи в началото на месеца, че в сряда, четвъртък или петък парламентът ще може да я гласува, ако събере кворум.

В същото време правителството се събира днес на последно редовно заседание, на което отново ще отпуска допълнителни средства за някои министерства и агенции, ще одобри методика за такса смет и вероятно договора с американската компания „Уестингхаус“ за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Източник: standartnews.com

Подобни статии

Top