Очна ставка между полицай и свидетел по дело за купуване на гласове

Очна ставка между полицай и свидетел, по чиито показания бе задържан купувача на гласове в полза на общинския съветник от ЗС „Александър Стамболийски“ Кирил Търев, насрочи Пловдивският районен съд за 6 юни. За тогава бе отложено делото срещу купувача на гласове Иван Димитров, което се гледа днес за пореден път в града под тепетата.

Очната ставка ще бъде между свидетеля Тодор Котов и полицая от Трето РУ – Пловдив Чавдар Данев, който днес даде показания пред магистратите.

Полицаят разказа, че на 19 октомври бил дежурен, когато той и партньора му Димитър Чоплишки били изпратени на среща с Котов, който подал сигнал на спешния телефон 112 за купуване на гласове. Срещата била на бензиностанция на бул. „Дунав“. Тодор Котов дошъл при служителите на реда, които го вкарали в полицейския си автомобил и там той им разказал, че негов съсед му предложил да продаде гласа си срещу 30 лева. Комшията го насочил към друг съсед – Иван Димитров, който предлагал парите от името на бизнесмена Атанас Търев, като целта била да се гласува за сина му Кирил Търев с булетина №25 на ЗС „Ал. Стамболийски“. Котов дал адреса на купувача на ченгетата и те тръгнали да търсят Иван. Впоследствие за случая била съставена докладна записка в Трето РУ.

Тъй като колегата му Димитър Чоплишки не присъства на днешното заседание, тъй като бил командирован на границата, той ще бъде разпитан на 6 юни, за когато бе отложено делото. За тогава ще бъде издирен и призован и дежурния по управление в същата вечер. Ще бъде направена и очната ставка между Данев и Котов, тъй като в предишното заседание свидетелят заяви, че не се е срещал с полицаи, а е подал сигнала само по телефона.

Припомняме, че това е първото наказателно дело за купуване на гласове на местните избори в Пловдив. То е срещу 33-годишния Иван Димитров, който е обвинен, че е предложил по 30 лева на Саркис Саркисян и Тодор Котов, за да гласуват в полза на Кирил Търев.

Той бе сред съветниците с най-много преференциални гласове на изборите в края на миналата година. 24-годишният съветник получи 1292 преференции и от 8-ма позиция се пренареди до втора в листата на ЗС „Александър Стамболийски”.

Подобни статии

Top