Очни операции през половинмилиметров разрез в УМБАЛ „Свети Георги“ - DC news

Очни операции през половинмилиметров разрез в УМБАЛ „Свети Георги“

Иновативни очни операции ще бъдат извършени днес в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги” – Пловдив. Те ще бъдат показани на живо пред повече от 100 офталмолози на цялата страна по време на Деветия витреоретинален симпозиум, организиран от клиниката.

За първи път у нас ръководителят на клиниката проф. д-р Нели Сивкова и световноизвестният гост-хирург д-р Флориан Балта ще оперират очи през разрези, които са по-малки от половин милиметър. Операцията се нарича безшевна 27+G витректомия със 7500 разреза в минута. Тя ще бъде извършена с високотехнологичния апарат Constellation – миниатюрна гилотина, създадена специално за този тип операции. Използваният метод е нов и за Европа – въведен едва преди 2-3 месеца и демонстриран в средата на септември в Лондон по време на 14-ия конгрес „Евроретина”.

Витректомията е един от най-съвременните методи за извършване на максимално щадяща хирургия на ретина и стъкловидно тяло. Работи се през 3 отвора с големина 0,4 мм. Подходящи за този тип хирургия са пациенти с дупка на макулата, с мътнини в стъкловидното тяло, с диабетна ретинопатия – усложнение на захарния диабет, и др., обясни проф. Сивкова.

Ретината се намира в задната част на окото и е отговорна за възприятието на образите. А макулата е част от ретината, която отговаря за централното зрение. Стъкловидното тяло е подобна на гел субстанция, която изпълва окото и му придава форма. Най-често проблеми с ретината възникват при диабетиците, затова симпозиумът тази година носи заглавието „Диабет и око“, обясниха от Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“.

Проф. Сивкова и д-р Балта ще извършат комбинирана хирургия, или т.нар. операция „2 в 1”: премахване на катаракта – старческо перде, и безшевна витректомия – хирургия на ретина и стъкловидно тяло.

Операциите ще се извършат от 9:00 до 13:00 ч. Посредством сателитна аудио-визуална връзка те ще се излъчват директно на екран в Новотел Пловдив, а присъстващите в залата гости ще имат възможността в реално време да задават въпроси на хирурзите.

 

Подобни статии

Top