Още три двойки за ин витро подпомага община Асеновград

475 бебета в Пловдив от началото на октомври

Финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на три семейни двойки от Асеновград ще отпусне общината. Помощта ще бъде в размер на 2000 лв. за всяка двойка, реши Общинският съвет на редовното си заседание.

От приемане на Правилника за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на съпрузи и лица, живеещи на съпружески начала, с репродуктивни проблеми на територията на Община Асеновград от месец септември 2012 г. до края на месец юни 2015 г. са одобрени за финансиране общо 29 семейства, като 13 от тях са кандидатствали за финансова помощ две календарни години и съответно са финансирани.

Две семейства са финансирани три пъти – през 2013 г., 2014 г. и 2015 г. Обработени са общо 45 заявления от семейства с репродуктивни проблеми.

До момента има общо 9 родени бебета, от които седем с помощта на асистирана репродукция и две бебета, заченати по естествен път /след кандидатстване и одобряване за финансиране на ин витро процедура, настъпва естествено забременяване/.

Родени са 4 момичета и 5 момчета. Очаква се раждането на още две бебета. Успеваемостта на общинската програма за асистирана репродукция е близо 40%.

Подобни статии

Top