Още шест деца с носителство на салмонела – този път в ЦДГ „Каменица“

Салмонела в две детски градини в Пловдив

Шест проби на деца от пловдивската детска градина „Каменица“ са се оказали положителни, въпреки, че децата са клинично здрави. Това съобщи за DCNEWS д-р Милена Коларова, началник на отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ. На практика това са две трети от изследваните 19 деца в детското заведение, посочи д-р Коларова и допълни, че по нейно мнение бактерията е дошла от храната.

Не може да се смята, че пробите, взети от фирмата-доставчик „1-Експресно парти“ ЕООД на 19-ти февруари, ще дадат реална представа за това дали храната е причинила заразяването, тъй като първите данни за болни деца са от 8-9 февруари, обясни д-р Коларова. Тя съобщи, че вече са взети проби от останалите над 70 деца 3 групи във филиала на ЦДГ „Червената шапчица“, а утре ще бъдат изследвани и всички 130 деца, които посещават ЦДГ „Каменица“. Очаква се да бъдат изследвани и децата от третото детско заведение, което е било снабдявано от кетъринговата фирма.

С новите 6 случая на носителство болните и заразени деца стават общо 16 /13 носители и 3 заболели/. Всички деца с положителен резултат са спрени от детска градина и ще бъдат профилактирани с антибиотик. Те ще могат да тръгнат отново на градина след като покажат две отрицателни проби, припомни д-р Коларова.

След почивните дни се очаква да излязат и резултатите от изследванията на персонала на фирма „1-Експресно парти“ ЕООД. Едва тогава ще е ясно дали има вторично заразяване на доставяната храна, тъй като взетите досега проби от местната дирекция на Агенцията по храните в Пловдив са отрицателни.

 

Подобни статии

Top