О.з. ген. Шивиков се изправя пред Военен съд по 13 обвинения

Бившият командир на карловската Стрямска механизирана бригада о.з. ген. Димитър Шивиков се изправя пред Военния съд в Пловдив днес. Срещу него са повдигнати 13 обвинения за престъпления по служба и злоупотреба с власт. Събрани са 51 тома с доказателства, 82 войници, офицери и кметове са призовани като свидетели.

Според разследването в 11 случая генералът е предоставил безплатно техника, високопроходими автомобили и войнишки труд на кметове за различни мероприятия. Законът е изисквал той да сключи с управниците на населените места проектодоговор за услугите срещу заплащане, който да бъде одобрен от командването на Сухопътни войски. Това обаче не се е случвало. В резултат са нанесени щети за 43 729 лв. на армията.

На 18 май 2014 г. Шивиков разпоредил на свои подчинени да осигурят озвучаването на мотокроса, който се провел на пистата в с. Васил Левски, а на 29 и 30 април същата година изпратил военни да посрещат официални гости в Клисура. Униформени са взели участие и в строителни дейности в ловния парк на Карлово. Заради това по време на процеса ще бъде разпитан и кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Ген. Шивиков е обвинен и за използване на петима редници от карловската бригада за ремонт на личното му жилище в София. Те му правели замазки, боядисвали, монтирали мебели. Военна полиция ги заварила на място в апартамента след анонимен сигнал.

Срещу генерала има и второ дело, този път в Софийския военен съд. Той е обвинен в присвояване на имущество на стойност 10 225 лева в качеството си на национален командир на 18 контингент от въоръжените сили на Република България при операцията в Афганистан.

Имуществото представлява зимни детски дрехи, детски спортни екипи, топки и походни легла, които са предоставени на контингента през 2010 г. с цел – раздаване като безвъзмездна помощ на населението в Афганистан. Помощта е осигурена от коалиционните партньори от мисията на НАТО – ИСАФ „Международни стабилизиращи сили в Афганистан“. Прокуратурата е установила, че Шивиков не е разпределил част от вещите, а ги е изпратил към България.

Снимка: Wikicommons

 

Подобни статии

Top