Павликянски препис от 19 век е новото попълнение в Пловдивската библиотека

Павликянски препис от 19 век – уникално попълнение в библиотеката в Пловдив

Павликянски препис от 19 век е новото попълнение във фонда на Специални сбирки на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. Ръкописът е закупен от частно лице, вече е обработен и е единственият от този род, прибавен към сбирката през последните 30 години.

„Изданието е изключително ценно, защото е ръкописно“, обясни Венета Ганева от отдел „Специални сбирки“. Тя работи в библиотеката от 31 години, през които са купувани стари, уникални и ценни издания, но не и от такава величина. Ръкописът е от 19 век и е от известните като павликянски преписи, от които в библиотеката има вече два, описани през 1982 година от известния езиковед проф.Красимир Станчев.

Екземплярът е много запазен и представлява сборник от молитви. Четат се имената: Маргарита, Блажена, Доменико, Франческа, Мария Магдалена и други. На молитвеника има посвещение от 1887 година, по което се съди, че е списван от две сестри.

Началото му е датирано от 1875, 12 години преди надписа. 443-те страници на ръкописа са обработени от реставратор в химичната лаборатория на библиотеката, почистени са, направена е специална опаковка и след това са прибрани в металните шкафове на хранилището, където има оптимални условия за съхранение на ценните екземпляри при не по-висока температура от 18 градуса. Молитвеникът представлява интерес за всеки изследовател на ръкописната книжнина.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top