Падащи звезди през август сбъдват желания

Падащите звезди са чакан и обичан феномен не само заради красивата гледка, но и защото поверието гласи, че сбъдват желания. Голяма част от българите чакат с нетърпение датите на падащи звезди, много от тях дори отиват на места, откъдето се вижда по-хубаво явлението. В следващите няколко месеца ще има няколко дати, на които може да се насладим на феномена и да си пожелаем куп желания.

До края на годината ще имаме възможността да наблюдаваме няколко метеоритни потока. С най-силна енергия обаче ще е този в нощта на 12 срещу 13 август, казват астролозите. Тогава ще бъде звездопадът на Персеидите.

Те сбъдват най-много желания, смятат експертите в областта. Тази година Луната ще е в намаляваща фаза и няма да пречи на гледката с ярката си светлина. Ще може да наблюдаваме по средно 50 метеора на час в съзвездието Персей.

Намерете спокойно място, където може да се наблюдава падането на звездите. Усамотете се и в тишина си пожелайте желанието. Вглъбете се и го повторете три пъти, докато наблюдавате как вашата звезда пътува към Земята. Така желанието ви ще отекне в Космоса, казват астролозите.

Следващият звездопад, макар и с не толкова голяма интензивност, ще е на Орионидите, на 21 и 22 октомври. Средно ще падат между 20 и 25 метеора на час в съзвездието Орион.

На 23 и 24 октомври в небето над нас отново ще има падащи звезди, но този път ще са от Южни Тауриди. Метеорите от този поток ще се наблюдават от 7 септември, но пикът им ще е от 23 октомври – по средно 5 метеора на час, а звезди от този поток ще падат до 19 ноември.

На 11 и 12 ноември ще може да се наблюдава звездопадът на Северните Тауриди в съзвездие Телец. Тогава може да си пожелавате материални блага, защото Телецът е зодията на парите. На 17 и 18 ноември ще един от най-ярките потоци нападащи звезди.

Тогава ще можем да наблюдаваме Леонидите, които ще падат по средно 15 метеора на час в съзвездието Лъв. На 13 и 14 декември ще е най-интензивният звездопад. Метеорите от звездния дъжд на Джеминидите ще падат по средно 100 на час в съзвездието Близнаци. Най-ярки звездите ще са за жителите на Северното полукълбо.

Последният метеоритен дъжд, сбъдващ желания, за 2015 година ще е на 21 и 22 декември. Тогава може да наблюдаваме Урсидите, чиято интензивност ще е средно 25 метеора на час в съзвездието Малка мечка.

Източник: vsekiden.com

Подобни статии

Top