Падна първият сняг, прогнозата е за ураганен вятър - DC news

Падна първият сняг, прогнозата е за ураганен вятър

Първият сняг падна в западните и северните части на страната, в останалите райони валежите ще са предимно от дъжд. Оранжев код е обявен за 17 области в страната за днес заради бурен вятър, интензивни валежи от дъжд, както и заради снежни виелици, съобщиха от НИМХ. В Пловдив времето ще остане облачно и дъждовно и през двата почивните дни, съобщават синоптиците.

Към обяд отново се очакват значителни количества валежи в Южна, Югоизточна България и Родопите. Те ще достигнат над 30 – 40 л/кв.м. Валежите ще продължат и през нощта, като отново в планините ще преминават в сняг. Температурите ще се понижат още и максималните през деня ще са 2 – 7 градуса.

Метеорологичната обстановка в страната ще бъде усложнена. Валежите ще обхванат страната, като дъждът в Северна България и високите полета ще премине в сняг. Ще бъде ветровито със скорост на вятъра 15-20 м/сек. и пулсации до 25 м/сек. В Смолянско се очаква да има и снегонавявания

През нощта срещу неделя в северозападната половина от страната валежите ще спрат, а югоизточната половина – ще продължат. Атмосферното налягане бавно ще се повишава и ще бъде по-високо от средното за октомври.

Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг и намалена видимост. Значителни ще бъдат количествата, главно в Рило-Родопската област. Ще духа силен вятър от изток-североизток. Ще има снежни виелици, а по планинските проходи ще се образуват и навявания. Температурите ще се понижават и максималната на височина 1200 метра ще бъде около 1°, на 2000 метра – около минус 2°.

 

Подобни статии

Top