Пазарджишка художничка показва картини в ХебросАрт

Пазарджишката художничка Ирина Желязкова ще открие тази вечер своя изложба в пловдивската галерия „ХебросАрт“. Откриването ще бъде в 18 ч.

Ирина Желязкова е родена в Пазарджик и израства в среда на художници. Баща ѝ е председател на Общински съвет за култура в края на 70-те и началото на 80-те години. Срещата и и познанството ѝ с творци от Пазарджик и страната играе голяма роля в бъдещето ѝ на художник.

Художничката завършва Институт за живи езици в Тунис. Екзотичната тунизийска култура много често оживява в нейните творби. Изобразителното изкуство е нейно хоби, но има няколко реализирани общи изложби в София. Нейни картини са собственост на колекционери в Америка, Англия, Германия и най-вече в България

Ирина Желязкова е непознато за пловдивския зрител име, от една страна защото изложбата ѝ е дебютна самостоятелна изява, а от друга защото е резултат на любителски творчески импулс на дамата, с професионална подготовка в сферата на лингвистиката. Може би именно владеенето на езици предизвиква сюжетната особеност на живописните й творби и оказва влияние на колорита във всяка една от тях.

Авторката оформя поредици от творби със сходна сюжетна характеристика, добавя стилови специфики и индивидуална цветова гама, боравейки със средствата на живописта като литератор със словото и подсъзнателно класифицирайки резултата като лирика, епос или драма. Тя е разказвачът и нейна е волята да ни срещне с приказен тропически тукан или с полярна сова пред въображаемата стълба към небето, да ни предложи статични симетрични натюрморти като монументални алафранги, да ни облъхне с огненото дихание на пустинята в сюжетите от Тунис или чисто по женски просто да хвърли зрителя сред цветята. Като всички прохождащи в изкуството тя е безкрайно любопитна и развълнувана от всеки сюжет, а липсата на рутина успешно се компенсира от чистата радост, с която подхожда към процеса на сътворяването. Радост, граничеща с ликуване, което заразява и зрителя.

Подобни статии

Top