Пазарджишките имами отново застават пред Апелативния съд

Искат разпити на принцове и шейхове по делото за радикален ислям

Делото за проповядване на радикален ислям от 13 пазарджишки ходжи и имами ще се гледа отново днес и утре от Пловдивския апелативен съд. Първото заседание по жалбата на подсъдимите Ахмед Муса Ахмед, Саид Мутлу, Абдуллах Салих, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдуррахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа и по протест на прокуратурата се гледа на 27 януари в Пловдив.

С присъда на Пазарджишкия окръжен съд Ахмед Муса Ахмед беше признат за виновен за разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация. Той беше осъден на една година затвор при първоначален строг режим и глоба в размер на 5000 лв. Съдът призна за виновен и Саид Мутлу по две от повдигнатите обвинения, за което той е осъден на 1 година условно и 3000 лева глоба. Абдулах Салих е с постановена 10-месечна условна присъда и глоба 3000 лева. Останалите 10 подсъдими бяха признати за виновни за членуване в нерегистрирана организация, като 9 от тях получиха от Пазарджишкия съд глоби от по 2000 лева, а Али Ходжа в размер на 3000 лв.

В жалбите си подсъдимите са с оплаквания за незаконосъобразност и необоснованост. Те молят за отмяна на присъдата и настояват да бъдат оправдани.

Протестът от прокуратурата е във връзка с наложените глоби от съда – искането е те да се увеличат до максималния размер.

На предишното заседание съдът взе решение да се произнесе в закрито заседание по исканията на защитата на подсъдимите по делото за проповядване на антидемократична идеология.Това стана на 12 февруари, когато апелативните магистрати уважиха искането на защитниците за назначаване на експертиза, която да бъде извършена от специалист-арабист. За вещо лице бе назначен професор Йордан Пеев, от Катедрата по Арабистика и семитология, Факултет по класически и нови филологии, при СУ „Климент Охридски”. Арабистът е преподавател и във френската Сорбона. Той трябва да даде заключение за това какъв вид литература като тематика са книгите, статиите и брошурите, намерени у ислямистите, могат ли изложенията в тях да се свържат с определена религия, философия и идеология, какво е посланието в текстовете и с какво се характеризира, а също какъв е характерът на предписанието в текстовете на посочената литература за вярващите мюсюлмани в България?

Професор Пеев трябва също така да преведе оспорените от защитата текстове, съдържащи се в експертизата с преводи на вещото лице Шунин.

Съдът отхвърли направените доказателствени искания за съдебни поръчки и разпити по делегация, преразпити на свидетели и допускане на нови. Отхвърлени бяха и исканията за назначаване на повторна експертиза във връзка с извършените експертизи и преводи, както и назначаването на теологична и лингвинистично-стилистична екпертиза.

Очаква се и утре съдебната охрана в Апелативния съд в Пловдив да бъде засилена. Заседанието е насрочено за 9.00 часа. На предишното открито заседание през януари пред сградата на Съдебната палата се появиха двайсетина членове на ВМРО-БНД, които протестираха срещу разпространението на антидържавната идеология на радикалния ислям в България.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top