Пазарджишките имами отново пред Апелативния съд

Литературата, иззета от имамите, е опасн, твърди експерт

Делото за проповядване на радикален ислям от 13 пазарджишки ходжи и имами ще се гледа отново днес в Пловдивския апелативен съд. Това е трето заседание по жалбата на подсъдимите Ахмед Муса Ахмед, Саид Мутлу, Абдуллах Салих, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдуррахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа и по протест на прокуратурата.

С присъда на Пазарджишкия окръжен съд Ахмед Муса Ахмед беше признат за виновен за разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация. Той беше осъден на една година затвор при първоначален строг режим и глоба в размер на 5000 лв. Съдът призна за виновен и Саит Мутлу по две от повдигнатите обвинения, за което той е осъден на 1 година условно и 3000 лева глоба. Абдулах Салих е с постановена 10-месечна условна присъда и глоба 3000 лева. Останалите 10 подсъдими бяха признати за виновни за членуване в нерегистрирана организация, като 9 от тях получиха от Пазарджишкия съд глоби от по 2000 лева, а Али Ходжа в размер на 3000 лв.

В жалбите си имамите са посочили, че присъдата им е незаконосъобразна и необоснована. Те молят за отмяна на присъдата и настояват да бъдат оправдани. Протестът от прокуратурата е във връзка с наложените глоби от съда – искането е те да се увеличат до максималния размер.

На предишното заседание през април стана ясно, че литературата, иззета от 13-те пазарджишки имами, подсъдими по делото за радикален ислям, насажда разделение между християни и мюсюлмани в България. Според арабиста проф. Йордан Пеев тази литература е опасна, а съвременното общество в нея се оприличава с една епоха отпреди създаването на българската държава.

 

 

Подобни статии

Top