Пазарът на „Младежка“ запада, концесионерът се съди с общината

Все повече запада пазарът на ул. „Младежка“. Много от магазинчетата са празни и търсят наематели, все по-малко стават и масите за производители. Високите наеми, лошите условия на пазара и кризата карат търговците да напускат тържището преди изтичане на договорите им, показа проучване на DCNEWS. За 14 години концесионерът, който го стопанисва, не е направил почти нищо, за да изпълни инвестиционната си програма и затова общината води втора година дело срещу него за разваляне на концесията.

На пазара на ул. „Младежка“ отидох по сигнал, че много от наемателите на магазини напускат заради високите наеми и лошите условия. Оказа се, че над една трета от павилионите са празни и се дават под наем, а останалите търговци едва изкарват за прехрана.

Диляна държи магазинче за плодове и зеленчуци от година и половина. Казва, че наистина има напуснали. Тя самата не смята да напуска все още. На въпрос защо колегите й напускат, казва, че работата е доста тежка физически и на практика не си струва.

Преди да кажа, че съм журналист, хората ми обясняваха колко високи са наемите на тържището и че размерът им стига този на централните пазари. Когато попитах мога ли да ги цитирам обаче, се притесниха.

Според Иван Стойков, който е производител на мед, наемите са поносими, защото спрямо други пазари, като например Четвъртък пазара, е малко по-евтино. Иван Плаща 144 лева на месец. Той, както и колежката му Диляна, е на мнение, че отливът на клиенти е провокиран от големите търговски вериги. „Там правят големи промоции, но те не излизат по-евтино на клиентите“, убеден е производителят.

Клиентите също мислят, че западането на пазарчето е заради кризата. Според тях близостта на два големи пазара – този на „Младежка“ и пазарът на Гребната база, дава голям избор, но клиентите намаляват. Други купувачи смятат, че кризата е повсеместна и не засяга само тържищата.

Според търговците условията на пазара не са добри. Тук няма течаща вода, има само една химическа тоалетна. Тържището е отдадено на концесия преди 14 години, но тъй като за този период по него нищо не е направено, през 2012 година със свое решение Общинският съвет прекратява концесията.

Това решение е обжалвано в Административен съд – Пловдив от страна на концесионера. Вече две години нямаме резултат по него. Извършени са няколко експертизи, от които се вижда, че те потвърждават действията на ЕСУТ. А именно, че не е изпълнена концесионната програма, както и задълженията, които са в концесионния договор, да се направи покрит пазар, да се облагороди пространството, да се изградят сгради, посочва главният юрист на общината Илиян Иванов.

Адвокатите на концесионера са обжалвали тройната експертиза и поредното заседание по делото е насрочено за 26 февруари, тази година, съобщи Иванов. А докато съдът не се произнесе, по пазара нищо не може да се направи, заключи той.

 

Подобни статии

Top