Пазете се! Слънцето става опасно!

слънце, плаж, алергии, слънчево изгаряне, кожа

С настъпването на летния сезон все по-често хората се оплакват от слънчеви алергии. Този тип алергични реакции могат да се проявят изненадващо, дори никога досега да не сме страдали от алергични състояния. Най-често от подобни заболявания страдат жените и децата.

Алергичните реакции се провокират от ултравиолетовата слънчева радиация. Най-честата причина е липсата на слънчева защита, твърдят дерматолозите. Слънчевите алергии се отключват и при наличие на друго кожно заболяване.

Голяма част от ултравиолетовата радиация и инфрачервеният спектър на слънчевата светлина, които достигат до нас от атмосферата могат да навредят на нашата кожа, когато ние не сме подготвени за нея, коментира дерматологът д-р Рени Андарсова.

Според лекарите слънцето става все по-опасно за кожата и ако преди години е можело безнаказано да събираме тен на плажа, сега е необходимо да защитим кожата си максимално добре. Затова те препоръчват да се пие много вода, за да се ибегне хидратацията, да се покриват с леки памучни тъкани откритите части на тялото, да се избягват парфюми и кремове, съдържащи растителни екстракти, избелващи продукти и още:

 

Да се ползват задължително фотозащитни кремове и то на всеки два часа, тъй като протекцията веднъж намазана, не е сигурна за целия ден. Особено, когато се къпем в басейна или морето, задължително след намокряне на кожата тя се подсушава и се маже отново с фотозащитния крем, съветва д-р Андарсова.

Все по-често слънчевите лъчи водят до обостряне на други кожни заболявания, които са фоточувствителни, причиняват меланом на кожата, водят и до рак. В летния период са по-силно изразени и реакциите на ухапвания от насекоми, затова дерматолозите съветват да се ползват по-често репеленти.

 

Подобни статии

Top