Под тепетата: Как се предлага брак в сезона на мартениците?

Предложение за брак с мартеница – отговорът „ДА“ също с мартеница. Това са най-запомнящите се мартенски символи, които пловдивските майстори са изработвали.

Месец март наближава и центърът на града се изпълни с бели и червени сергии предлагащи най-различни мартеници. От традиционните Пижо и Пенда до мартеници с Миньони, Спондж Боб, Мики маус, също и такива на Локо и Ботев – изборът е огромен.

Изработени от естествени материали – вълна и памук, както и с естествени детайли от дърво или метал българските мартеници засенчват и без друго малкото китайски на пловдивския пазар. Освен всички вече готови, майсторите предлагат и уникално направени мартеници с надпис за вашите любими хора.

Както вече споменахме този тип мартеница с надпис е използван и за предложение за брак. Преди година пловдивчанин е поръчал мартеница, на която да изпишат „Ще се омъжиш ли за мен!“.

Продавачът и всъщност човекът, които е изработил тази мартеница ни разказва, че още същия ден при него е отишла млада дама, която е поръчала мартеница с надпис „ДА“.  „Аз веднага се сетих, че най-вероятно това е жената, за която правих онази уникална мартеница. И естествено я попитах. Тогава тя започна да разказва, че никога не е чувала за подобен начин да се предложи брак и колко изненадана е била. Толкова и е харесало, че искала да отговори по същия начин“, разказва майсторът на уникалните мартеници.

Както обикновено българинът чака последния момент и купуването на мартеници не прави изключение.

„Ден преди празника и на самия първи март се купуват най-много. Иначе и по-рано се купуват, най-вече за изпращане в чужбина.“ Коментират продавачите и допълват, че мартеници се изпращат по целия свят. Изискването към мартениците, които се купуват за чужбина е да са удобни за поставяне в плик.

Интересът към пролетния български символ всяка година е много голям. Търговците обясняват, че каквато и криза да има българинът, колкото и да няма пари винаги отделя от бюджета си, за да купи мартеничка на близките си.

Разликата може би е в това – допълват още продавачите, че преди хората са купували мартеници за всичките си познати (съседи, колеги, приятели, роднини), а сега само за най-близките. Но категорични са, че традицията ще се запази докато го има българският род.

„Дали от най-традиционните или от по-новите варианти няма никакво значение. Важното е, че на първи март всеки българин ще се окичи с бял и червен конец“, допълват още продавачите от празничния пазар.

А вие вече купихте ли мартеници за близките си? Ако не сте направете го, защото точно тези традиции ни отличават от останалите народи. Ако има нещо, с което трябва да се отличаваме от другите и да се гордеем за това, то нека са именно тези традиции.

 

Подобни статии

Top