Паисиеви дни в Асеновград (СНИМКИ)

За четвърта поредна година Асеновград отбелязва датата, свързана с канонизиране  на Паисий Хилендарски за светец. Честванията започнаха още днес с  поднасяне на цветя пред паметната плоча на монаха от Света гора. Тя беше открита през 2012-та година и е разположена на фасадата на параклиса „Св. Козма и Дамян”.

Там се предполага  в 1773 г.  Паисий Хилендарски е завършил земния си път. „ Сякаш обръщението „О, неразумни и юроде! Поради що се срамиш да се наречеш болгарин” е написано за жителите на Асеновград”, каза в обръщението си Мина Христемова- уредник в Исторически музей. „ Причината е, че асеновградчани са почитали гръцкия език и нрави чак до 19 век”, обясни мотива си Христемова.

За традиционните чествания градът посреща и автора на „18 % сиво”. Един от най-нашумелите съвременни писатели- Захари Карабашлиев ще гостува в Градска библиотека. Носител е на различни литературни, както и на най-голямата театрална награда „Аскеер”.

Кулминацията на Паисиевите дни ще бъде на 19.06. – денят, в който църквата ни почита преп. Паисий Хилендарски – покровител на българската история и българските историци. Именно за това на този ден в Асеновград ще се отслужи Празнична света литургия във всички православни храмове.

 

 

 

Подобни статии

Top