Пак обсъждат Втория гребен канал - DC news

Пак обсъждат Втория гребен канал

Няма опасност от преливане на Гребната база

Вторият гребен канал ще бъде подложен на второ обществено обсъждане тази вечер в залата на Общински съвет – Пловдив. Дебатът се организира от общинското ръководство и е насрочен за 17:30 ч.

По време на обсъждането ще бъде представена екологичната оценка. Следващата стъпка е проектът да бъде внесен за разглеждане в Общинския съвет и да бъде подписан договора по програма „Джесика“ и тръжните процедури за изграждане на канала.

По проект зелените зони в района трябва да бъдат увеличени с 650 дка и да бъдат изградени близо 20 атракции в парк „Тракия“.

Междувременно във Facebook екоактивисти от групата „Цар Симеонова градина“ призоваха пловдивчани да се запознаят с всички факти около прокарването на проекта за втори гребен канал.

„Нещата не са такива, каквито Ви представят. Усмихнато някой с микрофон може да Ви попита: „Искате ли втори гребен канал?“ И Вие с усмивка да кажете: „Да, защо не! Нека Пловдив да се развива! Ако може и да не го плащам ще е супер.

Тук става дума за порочни схеми, по които заради вашата лековатост ще отнемат парка, ще отнемат защитена територия, прокарват разрешение за застрояване в парк именно чрез смяна на предназначението на територия с площ от около 600 декара от ЗОНА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОЗЕЛЕНЯВАНЕ (с допустимо 1% застрояване) в ЗОНА ЗА СПОРТ И АТРАКЦИИ ( с допустими до 80% застрояване). Тази промяна в момента се обжалва от обикновени граждани в съда. Без това изменение общината не може да узакони вече платените и изготвени – в противоречие с действащия в законна сила ОУП – проекти за т.нар. „дублиращ гребен канал“ и редица други „атракционни обекти“ в територията, попадаща отгоре на всичко в ДВЕ защитени зони по НАТУРА 2000.

Ако продължавате да не желаете да погледнете истината в очите, скоро вместо да лайквате красиви снимки от Гребната и парк „Отдих и култура“, без дори да се усетите ще има други снимки, на които всичко наоколо ще е застроено.“, твърдят от групата.

 

Подобни статии

Top