Пак събарят ромските къщи до Малкия Гигант

arman mahala3

Районната администрация в „Северен“ ще пристъпи скоро към събаряне на незаконните ромски къщи в Арман махала, които пречат на строителството на бъдещия бул. „Северен“. Заповедите за премахването им, издадени от районното кметство през февруари, бяха обжалвани, но голяма част от делата в Административният съд вече са приключили в полза на общината. Това развързва ръцете на администрацията и събарянето може да започне, съобщи за DCNEWS кметът на „Северен“ Ральо Ралев.

Незаконните домове се намират в пространството между два от най-големите блокове в Пловдив, известни като големия и малкия Гигант. Те са построени върху общинска земя преди 35 години. В тях живеят над 50 семейства с по 5-6 деца. В края на февруари стана ясно, че постройките ще бъдат съборени. След това обаче ромите обжалваха събарянето.

Реално всички обжалваха. Някои обаче проявиха разум и си оттеглиха жалбите, другите продължават да жалят. Една част от делата са приключили и вече са влезли в сила заповедите, другите още не са и за тях все още вървят съдебни процедури, обясни кметът на „Северен“.

Сградите, за които делата са приключили, ще бъдат премахнати, а за останалите Ралев бе категоричен, че също ще бъдат съборени, след приключване на делата. Той добави, че администрацията ще съди жалбоподателите за направените съдебни разноски.

Ралев припомни, че на този общински терен ще бъде изградена връзката на бъдещия бул. „Северен“ към Карловско шосе.

Без значение какво минава, трябва да се спре да се толерира това и то общо взето спря. Не може на чужд терен да отидеш, да си сковеш една барака и да се нанесеш там, не е редно, възмути се районният кмет.

От администрация на „Северен“ се въздържаха да посочат точните дати на събарянето на незаконните постройки, за да не се генерира излишно напрежение.

За нас премахването не е самоцел, ние искаме да освободим терена, който е общински, подчерта Ралев.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top