Панагюрското злато отново вкъщи до 29 май

При изключителни мерки за сигурност Панагюрското златно съкровище се очаква да пристигне у дома днес и още в същия ден ще може да бъде видяно от посетители, съобщават от Община Панагюрище.

Уникалният тракийски шедьовър ще заеме своето подобаващо място в специално изградената и официално открита през 2012 година зала трезор в Историческия музей, пише „Дарик“.

Деветте златни тракийски съда ще останат в Панагюрище до 29 май.

В дарителско споразумение и в Договора за дарение на залата трезор е предвидено ежегодно експониране на оригинала на съкровището в Историческия музей в Панагюрище.

По дарителското споразумение бяха изработени и две точни златни копия на съкровището, които блестят в експозициите на панагюрския и националния музей, когато оригиналът участва в световни изложения.

При предишните гостувания на оригинала на Панагюрското златно съкровище хиляди туристи от страната и чужбина се възхитиха на уникалния тракийски шедьовър.

Заедно с това те имаха и възможността да се запознаят с културно-историческото наследство на панагюрския край и съвременната визия на града като модерна и атрактивна туристическа дестинация.

Подобни статии

Top