Панаир на българските билки в Аграрния университет

Историята на известния билкар Кольо Жеков

Панаир на българските билки ще се проведе днес и утре в Аграрния университет в Пловдив. В изложението, наречено „200 билки – 2 милиона работни места“, ще участват български производители на продукти от местни лечебни растения. Според експерти с многогодишен опит в сектора билките могат да дадат препитание на една четвърт от хората в страната, ако се ползват разумно и ако диворастящите находища се опазват добре.

По време на панаира ще бъде организирана кръгла маса на тема „Партньорства за интелигентно използване на ресурсите ни от билки“. Ще бъдат представени и фолклорни традиции, свързани с билките, както и премиера на документалния филм „Лековитото злато на България“.

Повреме на панаира Националната служба за съвети в земеделието организира приемна за земеделски производители, които могат да получат съвети и консултации от специалисти по култивиране на лечебни растения. Форумът е част от проект „Популяризиране на устойчивото ползване на лечебните растения в България“ на фондация „Информация и природозащита“, съфинансиран от Програма LIFE+ на Европейската комисия.

В същото време от 12.30 ч. в Аграрния университет ще се проведе ден на отворените врати. В аулата на Университета ще бъдат представени специалностите, формите на обучение и условията за кандидатстване. Зам.-ректорът по учебната работа проф. д-р Христина Янчева и доц. д-р Боряна Иванова – Директор на Учебно-информационния център ще отговорят на всички въпроси, свързани с кандидатстването и обучението в АУ – Пловдив.

Кандидат-студентите ще имат възможност да посетят аудитории, учебни зали и лаборатории, както и да се запознаят с богатството от растителни видове в парка на Университета.

 

Подобни статии

Top