Папата канонизира майка Тереза за светица - DC news

Папата канонизира майка Тереза за светица

Папа Франциск обяви Майка Тереза за светица, съобщи Агенция „Франс прес”. Католическата монахиня посвети над половин век от живота си да помага на най-бедните и неоправданите и се превърна в икона на християнското милосърдие. На церемонията по канонизацията на площад „Свети Петър” във Ватикана присъстваха 100 000 вярващи.

„В чест на Светата троица…ние обявяваме и определяме Благословената Тереза от Калкута  за светица и я причисляваме към светците, постановявайки, че тя трябва да бъде почитана като такава от цялата Църква”, заяви папата на латински.

Церемонията се състои ден, преди да се навършат 19 години от смъртта на монахинята в индийския град Калкута, където тя прекара почти четири десетилетия, за да помага на най-бедните. Светицата е прекарала целия си съзнателен живот в Индия, първо в учение, а след това в грижи за умиращите бедни.

Хиляди богомолци се стекоха на площад „Св. Петър”. Обявяването на Майка Тереза за светица бе най-важното събитие от оповестената от Ватикана година на милосърдието.

Майка Тереза е носителка на Нобелова награда за мир и основателка на Ордена на милосърдието.

След месата папа Франциск даде обяд с огромна пица за бедни. Обядът се състоя в предверието на залата за аудиенции „Павел VI”.

Снимка: AP Photo/Alessandra Tarantino

 

Подобни статии

Top