Парад на планетите до 20 февруари

До 20 февруари ще можем да се насладим на т.нар. „Парад на планетите“, съобщават световните агенции. Явлението започна още от 20 януари, но в момента са най-подходящите нощи, в които то може да бъде наблюдавано.

Пет планети се подреждат в почти права линия на небосвода. Това са планетите Mepĸypий, Beнepa, Caтypн, Mapc и Юпитep. Небесното шоу може да се види най-добре рано сутрин на южния хоризонт, твърдят астрономите. Най-ярки са Венера и Юпитер. Явлението е относително рядко и следващото подобно ще е чак през 2020 година. Още по-интересно ще бъде то, защото към парадът ще се присъедини и Луната.

Събитието се случва за първи път от десетилетия и е наистина забележително, тъй като планетите са ярки и могат да се видят с просто око от всеки. Всъщност гледката е различна навсякъде по света, но най-внушителен за наблюдение е този феномен от Австралия.

Точната подредба на петте планети ще бъде следната: най-напред ще бъде Юпитep, след него ще се нареди „чepвeният“ Mapc, после ще бъде Caтypн, след това идва ред на Beнepa, a най-накрая ще е Mepĸypий. Точното време на астрономическия феномен в денонощието се променя и зависи основно от това в коя точка на света се намирате.

За да се ориентирате най-добре кога да гледате, учените съветват да потърсите множеството специални приложения за мобилни телефони, които могат да ви дадат много изчерпателна информация за хода на този феномен. Единственото условие е времето да бъде ясно и подходящо за наблюдение.

Явлението всъщност представлява своеобразно забавление на Вселената ни и наистина е добре да се гледа, съветват учените. Те поясняват, че тези пет планети имат съвсем различни годишни цикли, затова подредбата им наистина е рядък феномен.

Ако проявявате интерес и бихте искали да се насладите на този астрономически спектакъл, трябва да изберете ясно и открито пространство, за да го наблюдавате. Имайте предвид, че Луната може да бъде ваш ориентир, тъй като тя на практика ще „посещава“ всяка от тези планети.

Важните дати, за които трябва да следите във връзка с космическия феномен са:

28 януари – тогава Луната ще се намира до Юпитер;
1 февруари – Луната ще се събере с Марс;
2 февруари – Сутринта Луната ще се намира точно под Марс;
4 февруари – Нашият спътник ще бъде близо до Сатурн;
6 февруари – Луната ще бъде до Венера;
7 февруари – Земният спътник ще бъде разположен точно под Меркурий.

Снимки: btv.bg, economic.bg

Подобни статии

Top