Параклисът „Св. св. Кирил и Методий“ в Асеновград готов през май 2016-та (СНИМКИ)

paraklis asgr

Усилена работа кипи на строежа на параклиса „Св. св. Кирил и Методий“ в Асеновград, видя репортер на DCNEWS. Градежът му върви с усилени темпове, предстои скоро храмът да бъде и изографисан, съобщи архиерейският наместник отец Йордан Георгиев.

Основният камък на новия храм беше положен на 28 май 2012 година с благословията на пловдивския митрополит Николай и с решение на Общинския съвет – Асеновград. Параклисът се гради от югозападната страна на „гърбавия” мост на река Чая.

Автор на проекта е пловдивския архитект Илко Николов. Това ще е 44-тият параклис в Асеновград. Той заема площ от около 50 кв. метра, а строителството му ще се извърши с дарения и доброволен труд.

На това място през 1910 г. са били поставени основите на параклис на името на светите братя Кирил и Методий, припомни архиерейският наместник свещеноиконом Йордан Георгиев. Тогава реката не е била заградена и при прииждането на голяма вода параклисът се е срутил. През 1912 г. започнала Балканската война и той е останал непостроен, обясни отец Йордан. Затова, а и защото в Асеновград няма параклис на името на братята първоучители, той ще бъде наречен така.

В момента градежът се извършва от работници на местна строителна фирма. Култовата сграда се издига от камък и червени старинни византийски тухли. Идеята е да напомня на църквата „Св. Богородица Петричка“ на Асеновата крепост. Куполът ще бъде белосан и зографисан. От чужбина са поръчани и три камбани, съобщи отец Йордан.

Отвън куполът ще бъде  облицован с медна ламарина, допълни свещеникът.

Очаква се храмът да бъде осветен на празника на светите братя Кирил и Методий догодина.

 

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top