Париж и Ню Йорк чакат раннонеолитна колекция от Асеновград

Премиера на 20 табла, показващи откритията от ранно-неолитен култов център в „Долът на 40-те извора“ край с. Мулдава, ще се състои в Нощта на музеите – 16 май в Исторически музей Асеновград. Уникалното е, че всяко от тях предизвиква появата и се смесва с видео, което доразказва историята и Легендата за този център останали по тези земи от края на седмото хилядолетие пр. н.е.

Така в Асеновград ще бъдат отбелязани тези над 8000 години от най-ранната проява на духовност в Европа. В нейна чест бе създадено приложение за смартфони и таблети наречено „В зората на Европейската цивилизация“. То може да бъде изтеглено и заредено от www.detev.com/muldava.apk, но ще работи само край мобилната експозиция с тези табла.

Новото технологично чудо се нарича „Разширена реалност“ и е абсолютна новост не само за България, но и за света. Получаваме историческа възможност да се докоснем до първата археологическа смарт експозиция, която вече получи покани от Френска национална библиотека в Париж и от Ню Йоркския университет, където ще бъде представена от 23 май. Интерес към нея и технологията разработена от екип на Института за виртуална култура има и от Лондон, чийто представители също са поканили авторите й за презентация на Ню Йоркската конференция.

И това не е всичко. В самия музей също ще работи приложение – www.detev.com/asmuseum.apk. С него посетителите ще бъдат разведени от виртуален гид, който ще им покаже живата колекция с артефактите от култовия център. Той е бил разкопан от археолозите Петър Детев и Росица Морева още в далечните 1965 – 1967 г. И веднага е предизивикало огромен интерес, заради уникалните съдове и предмети от най-древен обряд извършван в Европа.

Сега с тези две приложения „В зората на цивилизацията“ посетителите на музея и на мобилното изложение, което ще бъде организирано ще разберат историята смесвайки живата картина с виртуални анимации и видео.

В Европейската нощ на музейте пред Историческия музей в Асеновград от 19:30 часа ще гостува дует WEIL. Това е уникален и единствен струнен дует от електрическа цигулка и китара. Идеята на Мая и Папи е да предтавят звука на цигулката и китарата по нов начин. Публиката да чува модерен звук, съчетан с ефекти, да се наслаждава на познати и авторски мелодии и да се увери, че и визуално дуетът от цигулка и китара може да е нестандартен, ефектен и неповторим.

WEIL ще представят и песни от българския фолклор, но с авторски аранжименти и изпълнени инструментално, с които със сигурност докосват сърцата на българската публика. Песните, изпяти от Мая и Папи са подправката в инструменталната програма на WEIL, с което сърцата на публиката са докоснати и спечелени окончателно.

Подобни статии

Top