Парите за Пловдив 2019 са отишли за клетки в Зоопарка

Аз имам два разговора с министъра на финансите Владислав Горанов защо Пловдив не си получава парите за Европейска столица на културата и имам официално писмо до него по същия въпрос. Горанов се усмихна широко и каза: Г-н Атанасов, 6,5 млн. лв. аз съм превел на Пловдив за европейска столица на културата. Но това, че вашият кмет ги изразходва за клетки на животните в зоокъта, това е съвсем друга тема.  На практика тези пари са изхарчени за други цели – дофинансиране на ремонта на бул. „Васил Априлов“ и клетки в зоокъта, заяви пред журналисти днес председателят на парламентарната комисия по култура и медии.

Той допълни, че ако в следващия парламент, отново е шеф на тази парламентарна комисия лично ще се бори Пловдив да получи държавно финансиране за Европейска столица на културата.

Атанасов коментира и дебатите за Изборния кодекс. Според него мажоритарната система само изглежда „много красива“, но на практика не била такава. Ако се приемат промени така, както е според референдума, ще бъдем единствената държава с изцяло мажоритарна система, коментира депутатът. По думите му мажоритарната система в чист вид създава несправедливост и примерно голяма част от пловдивчани биха били пренебрегнати, ако градът под тепетата бъде разделен на 11 мажоритарни района.

Славчо Атанасов припомни, че при избора на Велико народно събрание, градът е бил разделен на 12 района. Тогава 50 хиляди пловдивчани, които гласуваха за БСП, останаха без свои представители, тъй като във всички райони на балотажа спечелиха СДС, коментира народният представител. Според него най-добрият вариант ще е, ако се съчетаят пропорционалната с мажоритарната системи.

На въпрос на DCNEWS дали би било законно да се пренебрегнат резултатите от референдума, Атанасов отговори, че в момента референдумът е в съда и затова парламентът не може да се произнесе по решенията му. Той прогнозира, че на следващите избори депутатите ще бъдат избирани по старата система, тъй като няма време да бъде приет нов Изборен кодекс. По думите му промени в изборния закон вероятно ще прави следващият парламент.

Подобни статии

Top