Партизански комикс открива „Сцена на кръстопът“

sestri_palaveevi

Премиерата на „Сестри Палавееви“ по едноименния роман на Алек Попов открива ХIX Есенен международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ в Пловдив тази вечер. Представлението, което авторите жанрово определят като „партизански комикс“, е от 19 часа в Дома на културата „Борис Христов“.

Драматизацията е дело на Алек Попов и неговата съпруга Деляна Манева, режисьор е Елена Панайотова, а за костюмите се грижи Николина Костова – Богданова. Сценографията е поверена на Петър Митев, а музиката е на Асен Аврамов.

В главните роли зрителите ще видят познати и обичани лица – Симеон Алексиев, Венелин Методиев, Елена Кабасакалова, Алексей Кожухаров, Ивайло Христов, Троян Гогов, Димитър Банчев, Стилиян Стоянов, Красимир Василев, Тихомир Кутев.

Актьорът от пазарджишкия театър Добрин Досев ще работи за втори път с екипа на Драматичния театър в града под тепетата, като в „Сестри Палавееви“ ще го видим в ролята на командира на отряда.

В ролята на двете близначки Кара и Яра Палавеви ще се превъплътят младите актриси Боряна Братоева и Мила Люцканова. Пловдивските зрителите вече добре познават Боряна от ролите й в „Евридика в подземния свят“ и „Антракт“, където тя показа завиден професионализъм.

Мила пък е току що завършила НАТФИЗ и това е първото й стъпване на професионалната сцена на Драмата в града под тепетата.

Тази година в „Сцена на кръстопът” участват 20 постановки на 12 театъра , три от които са чуждестранни.  В програмата, селектирана от театроведа Богдана Костуркова, са включени представления  с награди „Аскеер“ и „Икар” като „Къщата на гнева” по Лорка, „Каквато ти ме искаш” на Теди Москов, както и представлението на Народния театър, „Семеен албум” от Малин Кръстев.

Пловдивския театър ще се представи и с още едно премиерно заглавие – „Няма ток за електрическия стол” по пиесата на Александър Секулов. Спектакълът ще бъде представен на 11 септември от 19.30 часа в Камерната зала на Драмата.

Сатиричният театър също ще зарадва почитателите си с любопитно заглавие – „Дакота” от Жорди Галсеран с Владимир Карамазов, Захари Бахаров, Юлиан Вергов и Александра Василева.

Хасковският театър ще гостува в Пловдив с „Мърлин Мърло” от Николай Коляда с Ирмена Чичикова и Радина Кържилова. Народният театър ще представи още „Петокнижие Искааково” от Анжел Вагенщайн, габровската трупа гостува с „Жана Д`Арк” на режисьора Петринул Гочев, а Младежкият театър ще се изяви с „Кухня” на 21 септември.

С интерес се очаква новата пиеса на Елин Рахнев, наречена „Свалячи”, която е продължение на постигналата голям успех  „Фенове”.

Цените на билетите са от 10 до 25 лева.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top