Патриархът идва за мощите на св. Георги

Мощите на свети великомъченик Георги Победоносец ще бъдат посрещнати тази вечер в Пловдив. Светинята пристига в града под тепетата по покана на Пловдивския митрополит Николай, в навечерието на празника на митрополитския храм „Света Марина”.

Ръката на Св. Георги ще бъде донесена от метоха „Св. Богородица” в Палеохори (Халкидики, Гърция) в катедралния храм „Успение Богородично” в 18.00 ч., откъдето ще тръгне литийното шествие със светите мощи до митрополитския храм „Света Марина” в  Пловдив. Тук те ще бъдат поставени за поклонение на вярващия народ.

От 18.30 ч. ще започне празничната архиерейска вечерня. Светите мощи ще останат в храма, който ще бъде отворен и през нощта.

На 17 юли 2016 г. (неделя), когато се чества паметта на света великомъченица Марина, в едноименния митрополитски храм в 9.00 часа ще бъде посрещнат Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит, който ще възглави празничната света Литургия по повод празника в съслужение с митрополити, членове на Светия Синод на БПЦ, епископи и свещеници.

На всеки богомолец ще се дава за благословение икона с образа на св. Георги и памук, осветени на светите мощи.

Светите мощи ще останат в Пловдив до 22.00 ч. вечерта на същия ден (неделя).

Подобни статии

Top