Патриотите обжалват, ако Синята зона стане 2 лева

Ако Синята зона поскъпне на 2 лева, това ще е още един данък за пловдивчани. Това заяви в Пловдив депутатът от Патриотичния фронт Славчо Атанасов. Думите му бяха подкрепени от общинските съветници на патриотичната организация в местния парламент – Слави Георгиев и Костадин Гаров. Те бяха категорични, че няма да подкрепят подобно предложение нито на сесията на 19 януари, ако то бъде внесено, нито през май, ако бъде отложено за тогава. Патриотите допълниха, че ще обжалват, ако такова решение бъде прието, без да бъде надлежно мотивирано и да им бъдат представени доказателства и разчети как се инвестират изкараните от платеното паркиране пари.

Пред журналисти Славчо Атанасов припомни, че когато е бил кмет, зоната е обхващала само карето между булевардите „Цар Борис Трети“, „Христо Ботев“, „Руски“ и „Шести септември“ и е наброявала не повече от 1600 места. Той допълни, че тогава общинското ръководство е било обвинявано заради отнемането на общинските паркинги от частните оператори. Атанасов се обяви против начина, по който неколкократно се разширява през последните години Синята зона и опроверга твърденията на градоначалника, че това ще реши проблема с паркирането в Пловдив.

В момента Синята зона заема една четвърт от територията на града, коментира Атанасов и посочи, че тя обхваща не само суперцентъра на Пловдив, а и голяма част от кв. „Кършияка“, както и района около Пловдивския и Техническия университети. В нея попадат и пространствата пред НОИ, „Местни данъци и такси“ и др. Ако хората работят на ул. „Гладстон“, могат ли да плащат на ден по 10-12 лева за Синя зона, за да ходят на работа, попита и председателят на групата на патриотите в Общинския съвет Слави Георгиев.

Той разясни пред журналистите, че в момента Тотев си подготвял почвата, за да вдигне цената за платеното паркиране на 2 лева и да направи платени и централните зони за паркиране в районите. По думите му кметът играел ролята на лошото и доброто ченге едновременно. Първо обявява, че Синята зона ще поскъпне, после се дръпва и казва, че ще се консултира, а хората си отдъхват за малко. А през май ще им сервира по-лек вариант – 2 лева за паркиране в центъра, а в другите части на града – 1,50 лв., коментира Георгиев.

Той допълни, че кметът не се съветва с никого за подобни важни решения, дори и  с председателите на групи в местния парламент. И допълни, че би било по-приемливо да се тръгне към подобна стъпка, ако все пак имаше някакви инвестиции в зоната – паркомати, паяци или дори нови паркоместа.

Депутатът Славчо Атанасов пък припомни, че цените за паркиране в Синята зона на София са по-ниски от тези в Пловдив. Справка на DCNEWS в Центъра за градска мобилност в столицата показа, че цената на паркирането в супер центъра е 2 лева, но за 2 часа престой, а в зелената зона час престой струва 1 лев.

 

Подобни статии

Top