Патриотичен фронт няма да подкрепи бюджета утре

Патриотичен фронт няма да подкрепи бюджета на община Пловдив на утрешната сесия. Това стана ясно на нарочна пресконференция на общинските съветници от коалицията днес.

Бюджетът е изпълнен с разходи, които отиват за издръжка и заплати, а реалните средства, които ще се инвестират в строителство са едва 18 на сто то всички разходи, категоричен беше Слави Георгиев. По думите му 210 милиона от цялата финансова рамка в размер на 255,5 млн.лв. са т.нар. „течни“ разходи – термин, въведен от вицепремиера Томислав Дончев. Това са парите за заплати в размер на 118 млн.лв. и 77 млн. лв. издръжка.

„В София парите за капиталови разходи са между 30 и 40% – много повече от тези в Пловдив“, обяви Георгиев. Според него в Пловдив средствата за строителство ще бъдат около 46 млн.лв. Тази сума се формира от 19 млн. лв. приходи, 11 млн. лв. заем и 15 млн. лв. други приходи.

Георгиев посочи също, че в тазгодишния бюджет няма преходен остатък, докато миналата година той е бил 44 млн.лв. „Още от сега ви казвам, че 15 млн. ще останат от капиталовата програма, тъй като няма да могат да се усвоят“, подчерта съветникът.

Според него тазгодишният бюджет се крепи на строителството на бул. „Васил Априлов“, ул. „Беломорска“, Зоопарка и почивната база в Приморско, която на този етап не е нужна никому. „Това е втрещяващо“, категоричен беше Слави Георгиев. „Не е ясно за що в бюджета няма пари за „Модър-Царевец“, а са заложени само 100 хиляди лева“, допълни той.

Няколко предложения за финансиране са подготвили от Патриотичен фронт. Те искат изграждането на подлез вместо пасарелката в Прослав за 50 хиляди лева, нова детска площадка в Тракия между блоковете 80 и 81А за 40 хиляди лева, ремонт на петте подлеза на Цариградско шосе за 150 хиляди лева, видеонаблюдение в парк „Рибница“ за 15 хиляди лева, увеличаване до 50 хиляди лева на парите за фонд „Инвитро“ (заложената в бюджета сума е 30 хиляди), пари за ремонт на читалище „Христо Ботев“ в „Южен“  – 33 хиляди лева и средства за изграждане на паметник на незнайния воин – 10 хиляди лева. Съветниците настояват и за издаване на справочник с имената на улиците в Пловдив, което ще струва на бюджета 6 хиляди лева.

Дори и да бъдат приети предложенията им и включени във финансовата рамка, те все пак са категорични, че няма да я подкрепят.

 

 

Подобни статии

Top