Пацев-баща: Поех вината за клошаря, оставихме го жив

До пълен обрат се стигна на делото в Апелативен съд, заведено по жалба на бившия полицай Йордан Пацев и баща му Петър срещу десетгодишните им присъди за убийството на клошаря от Аджисан махала. Двамата бивши спортисти разказаха, че показанията им от досъдебното производство и първата инстанция са били плод на стратегия, измислена от предишните им адвокати. Те поискаха да дадат показания на днешното заседание.

В деня на убийството на Камен Щерев по прякор Шабана – 7 април 2013 година, Йордан Пацев отишъл със семейството си – баща му Петър, майка му, съпругата и 4-годишната им дъщеричка до голям хипермаркет. На връщане минали през гробищата, за да запалят свещ за баба си, която починала предишната година. Когато стигнали до блока, в който живеят, двете жени и момиченцето слезли, а баща и син Пацеви отишли да закарат колата до гаража зад блока. По разказите и на двамата на ъгъла на улицата Петър Пацев видял Шабана, който горял боклуци. Той помолил сина си да спре колата, слязъл, отишъл до клошаря и му казал: „Бастун, цяла нощ не сме спали, загаси го тоя огън!“.  Клошарят се ядосал, взел една тухла и я хвърлил по Петър. Възрастният мъж успял да се дръпне, но тухлата го ударила по крака.

Като видял това, синът му Йордан изскочил от колата и отишъл да види какво става. Той ядосано попитал Шабан какво иска, а Щерев му казал: Гяур, ще ти е*а майката! Това е истината, ние рая ли сме в тази държава?“.

„Това ме ядоса още повече, вбесих се, отидох до колата, взех една палка, която преди време бях купил от Руския пазар, но не полицейска. Отидох и ударих клошаря 4-5 пъти по гърба. В този момент баща ми ме дръпна, за да ме спре. После мъжът стана, спъна се, падна, но пак стана и тръгна към махалата. Това е чистата истина“, разказа бившият полицай. И той, и баща му бяха категорични, че Щерев е бил жив, когато са си тръгнали.

„Баща ми пое вината вместо мен, каза ми: „Ти си млад, имаш работа, семейство, дете, трябва да си ги гледаш“. На въпрос на прокурора, кое е било по-вярно – показанията от досъдебното производство и първото дело или сегашните показания, бившият полицай отговори: „Това беше стратегия на първите ми адвокати. Това, което казвам сега е истината!“.

Същата версия поддържаше и бащата – Петър Пацев. Той се разплака пред съдебния състав, ръководен от председателя на Апелативния съд Магдалина Иванова. По-възрастният мъж през сълзи обясни: „Като баща поех вината изцяло. Родител съм, всичко бих направил за сина детето си. Ако не бях аз, нямаше да се случи. Ако вие сте родител и вие щяхте да го сторите, г-жо съдия!“

В подкрепа на версията на бащата и сина, показания в залата дадоха и двама свидетели – Валентин Белилов и Йордан Йорданов. Оказа се, че те са били очевидци на побоя над клошаря – наблюдавали го през прозореца на миникупъра на Белилов. Обясненията им се покриваха напълно с тези на Пацеви.

Защитниците на бащата и сина поискаха за следващото заседание да бъде призована непълнолетната Мария Чирпанлиева, която наблюдавала случилото се от прозореца на къщата си в съседство. Назначена беше и комплексна съдебна психиатрично-психологична експертиза, която да установи дали по време на инцидента Йордан Пацев е разирал извършеното, бил ли е в състояние на силно раздразнение и какъв е характеровият му тип, а делото бе отложено за 21 юни.

Припомняме, че бившият полицай Йордан Пацев и баща му Петър бяха осъдени съответно на 10,5 и 10 години затвор за убийството на Шабан при първоначален строг режим.  Според обвинението обаче в побоя е участвал и бащата, който ритал клошаря.  След побоя двамата си тръгнали, като оставили Щерев да лежи на земята в безпомощно състояние. Свидетели помогнали на клошаря и повикали Бърза помощ. Съдебно-медицинската експертиза е установила травми на гръдния кош и главата, от които е починал.

В съдебната зала днес стана ясно, че Йордан Пацев е бил полицай 10 години, а преди това е бил баскетболист в „Академик“ и ЦСКА. Баща му пък бил гребец. Печелил е кралската регата на Великобритания, като лично кралицата му е връчила медала. „Името ми е едно от 8-те на българи, изписано на купата на състезанието“, обясни в залата Петър Пацев. Той е печелил също два пъти Откритото първенство по гребане на Франция и е бил в шестицата на Олимпиадата в Москва.

 

 

Подобни статии

Top