Пациенти: Ако лекарите от ТЕЛК напуснат, ние сме за Рогош!

telk (4)

Всички лекари, които работят в пловдивските експертни лекарски комисии за освидетелстване на трудоспособността, подават предизвестия за напускане. Касае се за 17 специалисти, разпределени в 4 комисии. Медиците напускат, заради законова разпоредба, според която трябва да връщат пари, ако НОИ обжалва отпуснати пенсии на хора с над 50% инвалидност.

Напрежение в ТЕЛК – Пловдив съществува отдавна, коментираха пред DCNEWS лекарите днес. Според тях чл. 110 от Кодекса за социално осигуряване съществува от 2003-та година, но не винаги е била спазван.

Тестът гласи, че могат да се издават ревизионни актове на работещите лекари в ТЕЛК за нанесени щети на ДОО от издадените тяхни решения, обясни д-р Благородна Еленкова, председател на ІІ-ри състав на ТЕЛК Пловдив.

Това се случва, ако издадено от ТЕЛК решение, се обжалва от НОИ и бъде отменено от НЕЛК, а докато траят процедурите, осигурителният институт плаща пенсия на освидетелствания пациент. Впоследствие тази сума трябва да бъде възстановена от заплатите на лекарите.

Аз досега съм имала 6 ревизионни актове, които са отишли в съда и са били отхвърлени и не съм плащала никаква сума. За разлика от колегите от V-ти състав, които са плащали голяма сума, допълни д-р Еленкова.

Хирургът – д-р Янчо Лечев, е един от потърпевшите.

За миналата година общо двата ми ревизионни акта са за над 4000 лв. Също адвокатските разноски също са за наша сметка, ние нямаме и правна защита служебна, ядосваше се д-р Лечев.

Д-р Лечев е платил тази сума. Миналата седмица обаче на лекарите били наложени още 7 ревизионни акта. Това преляло чашата. От напускането на медиците най-засегнати ще бъдат пациентите.

За нас това не е добре, защото сме болни и зависим от лекарите, коментира Симеонка от Пловдив.

Ами ако лекарите напуснат и милицията напусне, трябва и ние да напуснем, коментира чакащата за телково решение Виолета Лачкова. Аз на Рогош ще напусна, ами вие, как ще напуснете – не знам, допълва жената.

За DCNEWS изпълнителният директор на МБАЛ „Пловдив“  доц. Георги Йорданов, който е техен ръководител, заяви, че засега при него не са постъпили предизвестия за напускане. Той съобщи, че ще има среща в Министерството на здравеопазването на 11 ноември по проблема и се надява да бъде намерено решение.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top