Пациентски организации искат Закон за пациента

С улична акция на главната улица в Пловдив започна Национална кампания за здравните ни права. Целта е да се популяризира достъпа на пациентите до здравни грижи. Кампанията е организирана от пациентското обединение ”Конфедерация защита за здравето” по проект, свързан с пациентските политики и се провежда в цялата страна.

Според пациентските организации, хората искат да се информират за здравните си права в един закон, а не в няколко. Затова те настояват да бъде приет Закон за пациента, който да регламентира всички права, които имат пациентите.

Искаме да направим малко по-добра правната среда, ако може. Какъв ще бъде резултатът от това всеки да си прочете някъде правата? Аз съм убеден, че за всекиго ще бъде полезно. Това посочи Петко Кенанов – председател на Конфедерация Защита на здравето.

Според представителите на 35-те пациентски организации, които стоят зад провеждащата се в страната кампания, хората трябва да се лекуват по най-добри стандарти и алгоритми.

Когато пациент или потребител на здравни услуги, влезе в лечебно заведение и ползва обществен ресурс, при излизането да получава не само епикриза, а също и разходооправдателен документ, настоява Кенанов.

По думите му именно с подписването на този документ трябва да започва вземането на пари от здравна каса. Ако пациентът по някакви причини не иска да подпише, тогава здравното заведение не трябва да може да изтегли парите от касата, допълни той.

С кампанията пациентските организации се надяват хората да станат по-информирани за здравните си права и по-активни при отстояване на правото си за европейско здравеопазване.

Подобни статии

Top