Пенсионерски организации искат 170 лв. минимална пенсия

За какво си говорят пенсионерите в Асеновград

Искането минималната пенсия у нас да стане 170 лева от началото на следващата година е закъсняло. Това заявиха от пловдивската асоциация на пенсионираните учители. Според председателя на организацията Данаил Търпоманов  всички пенсии трябва да бъдат осъвременени спрямо средния осигурителен доход за миналата година.

Пенсионерските организации настояват за индексиране на всички пенсии  още тази година, но не с няколко лева както е досега, а с близо 70%  от средномесечния осигурителен доход за миналата година.

Според възрастните пловдивчани не може хора, които са работили по 30-40 години, да получават по 150 лева. Средната пенсия в учителския сектор е 300 лева, която също не е  достатъчна.

„Повечето от нашите пенсионери са поставени в графата социално слаби. И затова според мен минималната заплата трябва да бъде в порядъка на 200-220 лева“, заяви Търпоманов.

Един от мотивите на възрастните хора да настояват за увеличение на пенсиите е, че средно 40% от средствата, с които разполага пенсионерът, се дават за лекарства и за лечение. Останалата част е за храна и покриване на сметки. Съюзът на пенсионираните учители в Пловдив има над 500 членове.

„Имаме пенсионери , които една свързват двата края. Нямат средства дори елементарно да живеят, тъй като много от тях са болни. Ние знаем, че учителският труд изхабява много  и просто сме затруднени“, допълни Търпоманов.

Има предложение към община Пловдив да бъде създаден специален фонд, който да подпомага най-бедните пенсионирани учители. Разговорите ще започнат след края на местните избори.

Подобни статии

Top