„Персенк Ултра – 2015“ завърши с рекорд (ВИДЕО)

asenovgradultra2015 (3)

С неочакван рекорд приключи третото издание на международния маратон „Персенк Ултра“. Победителят Андрей Гридин измина дистанцията от 132 км. за 16 часа и 21 минути при сравнително ниски температури, продължителен дъжд и мъгла. Досегашният рекорд държеше победителят в първото издание на ултрамаратона Даниел Стоеску, който преди две години измина разстоянието с около 30 минути по-дълго време.

Заради гръмотевични бури и проливни дъждове тази година „Персенк Ултра“ стартира шест часа по-късно – в събота в 6:00 сутринта. Бегачите, които бяха във видимо добро настроение, пресякоха стартовата линия още по тъмно.

Изключително трудно състезание, коментира главният организатор Николай Марангозов. „Предвид метеорологичните условия беше голямо изпитание както за състезателите, така и за организаторите. Всички непрекъснато се трудеха, цяла нощ и на следващия ден, за да можем да приберем хората живи и здрави в града“.

Още в началото на състезанието се отличиха фаворити за първите места – руснакът с български паспорт Андрей Гридин в „Персенк Ултра“ и сърбинът Душко Момич в другия маратон – „Орехово Ултра“. При жените също имаше добри постижения. В „Персенк Ултра“ победител стана българката Надежда Ангелова с време 25 часа и 16 минути.

Андрей Гридин каза, че не е очаквал подобно постижение. По думите му той е планирал по-кратко време, но предвид условията – дъжд, мъгла и кал – се е справил добре. Победителката в „Персенк Ултра“ при жени над 40 години Мая Петрова заяви, че не се е стремяла непременно да стане шампион, за разлика от миналогодишното си участие в „Орехово Ултра“, когато е финиширала втора. Тя допълни, че на два пъти едва не е изпадала в хипотермия.

Третото издание на ултрамаратона премина успешно и се размина без сериозни инциденти – само с един счупен пръст, охлузвания, леки наранявания, пришки по ходилата и, разбира се, болки в коленете и глезените. В събота следобед и през нощта срещу неделя поради умора, влошаване на времето и понижаване на температурите много от участниците се отказаха, а някои изпаднаха в хипотермия, но без сериозни последици. Интересен факт е, че по време на състезанието на два пъти мечка е излизала на пътя на бегачите.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top