Петровден е стародавният празник на Локомотив (Пловдив)

Преди десетилетия, на днешния ден привържениците с най-голяма тържественост се черкували в някой от храмовете, издигащи снага на Трихълмието: „Св. Неделя“, „Св. Богородица“, „Св. Св. Константин и Елена“, „Св. Параскева“, „Св. Петка“, съобщава официалната страница на клуба във Фейсбук.

„Непосилно е днес да разгадаем промисъла на предците, избрали Петровден за Патронен празник. То би могло да е свързано с Вярата – каменно твърда, онази вяра, която запазила християнството през вековете, давайки опора на всинца. Именно нейната несломимост може би въжделеели за Клуба основателите, избирайки Петровден.

А възможно е Празникът да свързва с тогавашния герб на Пловдив – чиито преплетени ключове отпращат към св. ап. Петър. Защо не тази да е търсената връзка, между Клуба и Града. Свързаност, въплътена най-точно от името: ПЛОВДИВСКИ СПОРТКЛУБ.

Ала и с каквато първопричина, традицията за черкуване на Петровден пламтяла сред тогавашните привърженици. Уви, септември на 1944 г. за дълго посякъл това…

Днес, вглеждащи се и опознаващи делата на предците ни, време е да влеем нова сила в изконната традиция: да открием пример и вдъхновение от нашите дядовци и бащи, устремявайки се към добрите бъднини на Локомотив.

С твърдокаменна вяра в сърцата! Честит празник!“

Снимки: PFC Lokomotiv Plovdiv

 

Подобни статии

Top