Пет дни бизнес, атракции и дегустации в Международен панаир Пловдив

Иновации в повече от 170 бранша, дегустации на храни, вина, спиртни напитки и гурме деликатеси, атракции и награди са подготвени за посетителите на Международен панаир Пловдив в дните от 4 до 8 март 2015 г.

Те могат да видят седем изложения, свързани със селското стопанство, храните, виното и туризма. В тях участват над 650 фирми от 25 държави, съпътстващата програма включва близо 40 събития. Очакват се около 50 000 посетители.

Изложениията ще бъдат открити от министъра на земеделието и храните Десислава Танева в 10:00 ч.  Преди отва тя ще даде старт на кампанията за директните плащания. Това ще се случи в Общинската служба по земеделие „Марица“ от 9:00 ч. По време на тазгодишната кампания, земеделските производители ще имат възможност да кандидатстват за разпределението на финансов ресурс в размер на над 1,4 млрд. лева.

По време на изложенията в Пловдив специалистите ще се запознаят с модерните тенденции в земеделието, животновъдството и биопроизводството от Международната селскостопанска изложба „Агра“ и специализираната изложба „БиоАгра“. Новостите са 50, от които 10 световни и 12 европейски.

“Агра 2015“ е посветена на фермера от ХХІ век. В негова помощ са иновации от различни области. Ще има и автомобилен салон с коли, предназначени за селскостопански производители.

Технологии и оборудване за лозарството и винарството показва международната изложба „Винария“. „Фудтех“ разкрива облика на съвременната хранителна индустрия. „Апи България“  демонстрира  постиженията на родното пчеларство. „Хорека Пловдив“ предлага оборудване за хотелиерството и ресторантьорството.

„Вкусовете на Италия“ представя опита на водещи специалисти в производството на висококачествени продукти и изследвания на учени от Университета по хранителни технологии.  Посетителите ще опитат  моцарела, сирена, салами, маслини, зехтин и други традиционни италиански продукти.

Те ще усетят чара на виното и кулинарията в изложбата „Винария“. Там може да се дегустират напитки на близо 40 български и чуждестранни изби, представени в Града на виното, който се прави за първи път. Той ще посрещне гостите си с възможността да се включат в  майсторски класове и презентации, да видят гурме демонстрации, да се забавляват с културна програма.

Гурме специалитети от Българи и  Испания, както и традиционни български продукти, очакват посетителите на изложбата „Фудтех“. С обновена  програма са Работилници „Сготви си здраве“, които са част от нея. Сега събитието е насочено  към младите хора, като са предвидени обучения от майстори кулинари. Известни занаятчии и фермери предлагат свои продукти.

Ще бъдат показани техники за приготвяне на ястия по стари рецепти. Работилници „Сготви си здраве” са включени в проекта „Фермерските пазари в София и Пловдив – събития за устойчиво развитие“, подкрепен от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Анкетна карта, с която може да се спечели награда, ще получат посетителите заедно с билета. Той дава достъп до всички прояви и струва 3 лева, а за ученици, пенсионери инвалиди цената е  2 лева. Наградите, осигурени от Международен панаир Пловдив, са: мотофреза 1G-75, резачка McCulloch модел CS 340 и пръскачка CASE I 3W-3F. Имената на тримата печеливши ще бъдат обявени на 8 март.

 

.

Подобни статии

Top