Пет места, които да посетиш край Асеновград (СНИМКИ)

Голямото пътуване за предстоящите почивни дни вече започна. Някой ще се отправят до съседна държава, други пък ще използват предстоящите почивни дни, за да помогнат на близки в селскостопанската работа. Но ако не сте решили да си подарите една мини ваканция и си оставате у дома по време на четирите почивни дни, не е задължително по цял ден да се излежавате пред телевизора. 

За онези, на които не им се иска да прекарат повече от час-два навън, най-подходяща е разходка до Асенова крепост.Тя се намира на 2 километра южно от града, разположена на скалист връх над левия бряг на река Асеница. Включена е към Списъка на 100-те национални туристически обекта и е на 47 място. Като се изключат стълбите за изкачване до там , струва си да се види този паметник на археологическото богатство.

Ако пък искате да посветите цял един ден на природата Родопският Стоунхендж е най-добрата дестинация за вас. Белинташ, в превод от турски „Камък на познанието“, се намира в централни Родопи, на около 30 км от Асеновград. Платото представлява голямо скално възвишение с площ около 5 декара, върху северния и централния дял се забелязват около 300 кръгли дупки. Местните хора разказват стара библейска легенда, според която до Белинташ са стигали водите на Потопа и на халките, които могат да се видят в скалите е бил привързан Ноевият Ковчег.

Малко по-далече, на 40 километра от града, е едно от най-големите християнски средища в България- Кръстова гора. Комплексът е разположен на поляна сред красива гора. Причината Кръстова гора да привлича толкова много вярващи от цялата страна е преданието, че тук е заровена частица от Христовия кръст. Природата около християнския комплекс е много красива и районът привлича природолюбители и хора, търсещи спокойно място за почивка и отмора.

Край Асеновград се намира и единственият манастир, строен по време на османското робство. Араповският манастир „Света Неделя” е разположен на 8 км източно от Асеновград, вдясно от пътя за град Първомай. За разлика от повечето манастири, Араповският бил издигнат в открито поле. Разказва се, че тези земи принадлежали на Арап ага, чиято любима жена била тежко болна. Посъветвали я да измие очите си на изворчето на християнското светилище. Направила го и оздравяла. За благодарност беят подарил земите си за строежа на манастир, оттук и името Араповски.

Край Асеновград се намира и комплексът за спортен лов и риболов „40-те извора“. Язовирът предлага добри условия за риболов, както и за каране на лодки и кану-каяк. В близост е разположено трасе за моторкрос, може да се посети и параклисът “ Св. Три Светители“, който се намира в близост до разклона за село Мулдава.

Използвайте почивката и се разходете. Още повече, че времето в последните дни е напълно съгласно с идеята. Направо ще е истинско кощунство, ако не се възползвате.

Снимки: DCNEWS,  plovdivskamitropolia.bg, vesitravel.com, bnr.bg, opoznai.bg

Подобни статии

Top