Пет места в Пловдив, където ще се почувствате празнично за 6 септември

Славчо Атанасов раздава знаменца на паметника на Съединението

Два дни преди Деня на Съединението – 6 септември, който е и празник на Пловдив, екипът на DCNEWS ви предлага пет възможности да се почувствате истински патриоти. Това са места в града под тепетата, свързани с един от най-важните за страната ни празници – Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

1. Регионалният исторически музей.

Той се намира на пл. „Съединение“ и се помещава в някогашната сграда на Областното събрание на Източна Румелия. Сградата е запазена в автентичния си вид от строежа ѝ през 1885 година до днес. Неин проектант е италианският архитект Пиетро Монтани. В центъра има просторна парламентарна зала за заседания. Сградата обаче остава без първоначалното си предназначение, когато на 6 септември 1885 година е провъзгласено Съединението на Източна Румелия и Княжество България и столица на обединената българска държава става София. През март 1886 г. със заповед на министър-председателя Петко Каравелов в сградата се настанява Пловдивската народна библиотека и музей. През 1895 година в нея е учредена Пловдивската търговско-индустриална камара, през 1912 година е основано Дружеството на южнобългарските художници. Сградата е архитектурен и исторически паметник от национално значение. В нея се намира музейната експозиция „Съединение на България 1885 г.“. В пет експозиционни зали са разположени оригинални експонати (лични вещи, печати, наградни знаци, хладно и огнестрелно оръжие), снимки и документи на участници в Съединението и Сръбско-българската война. Тя ще бъде отворена по време на празника между 10:30 ч. и 15:00 ч., а вечерта, от 19:30 ч., в нея ще бъде открита нова изложба – „Пловдив по пътя към модерния свят”.

2. Паметникът на Захари Стоянов. 

Паметникът на „Захари Стоянов“ се намира в Дондуковата градина. Той е разположен точно зад Природо-научния музей на града. Самият Захари Стоянов е един от радетелите на Съединението. Ненапразно всяка година на този ден на паметника му се поднасят венци и цветя в знак на признателност. Тази година няма да бъде изключение, а церемонията е насрочена за 11.00 ч.

3. Катедралният храм „Свето Успение Богородично“. 

Един от най-обичаните храмове на Пловдив се намира между двата хълма Джамбаз тепе и Тексим тепе. Построена е от 1844 до 1845 г. от брациговски майстори и е изцяло съградена от камък на мястото на старинен храм също посветен на Св. Богородица. Първоначално неин ктитор бил  Вълко Теодорович Чалъков (Големия) от Копривщица, заселил се в град Пловдив в началото на ХІХ в. Той бил според Константин Моравенов неин епитроп от 1825 г. до 1841 г., когато и починал.  Заместил го след това брат му Стоян Чалъков, който благодарение на влиянието си пред султана, успял да издейства ферман за построяване на църквата.

По време на църковно-народните борби за независимост църквата „Св. Богородица” изиграла изключително важна роля. След Руско-турската освободителна война и Освобождението на България от турско робство при храма била построена и камбанария – през 1881 г., тъй като такава липсвала до тогава, и камбаните на храма били закачени на дърво, намиращо се в двора на църквата. Новата камбанария била построена по проект на чешкия инженер и архитект Йосиф Шнитер. Станислав Доспевски е автор на царската икона на Пресвета Богородица с Младенеца Иисус от иконостаса, а иконата,  именувана „Архангелски събор”, според някои е Захари Зограф.

Тук всяка година в Деня на Съединението се отслужва Тържествен молебен от Пловдивския митрополит  Николай. Тази година той ще започне в 10.00 ч.

4. Площад „Централен“. 

Площадът се намира в самия център на града под тепетата. Той е ограден от Военния клуб, Цар-Симеоновата градина, Партийния дом и Централна поща.  Тук е паметникът на Гюро Михайлов, а също и голям фонтан, чийто автор е скулпторът Жорж Трак.

Тук от 19.00 ч. ще се проведе възстановка на събитията от 6 септември 1885 г. от комитет „Родолюбие”.

5. Площад „Съединение“ и Паметникът на Съединението

Площад „Съединение“ се намира в сърцето на Пловдив. В центъра му се издига величествената статуя на Майка България, създадена през 1985 г., в чест на 100-годишнината от съединението Източна Румелия и Княжество България през през 1885 г. Паметникът на Съединението изобразява Майката-Родина с лавровия венец на победата в ръце, крилете в полет символизират двете обединени части na България. Всяка година на 6-ти септември тук се отбелязва изторическото събитие за Съединението като национален празник за България.

Тази година няма да бъде изключение. Тържествената проверка-заря е насрочена за 20.00 ч.

 

 

 

Подобни статии

Top