Пет последователни почивни дни за Нова година - DC news

Пет последователни почивни дни за Нова година

С пет последователни почивни дни ще разполагаме за посрещането на новата 2015 година. Това ще гласуват утре на редовното си заседание служебните министри. Ако правителството приеме проекта за решение, 2 януари (петък) ще бъде обявен за почивен ден. Така новогодишните празници ще започнат на 31 декември, който е неработен ден, и ще продължат до 4 януари включително. Самият 2 януари ще се отработва на 24 януари (събота).

Решението на кабинета за разместване на почивните дни през 2015 г. позволява за още три национални празника да има по четири почивни дни. Това ще се случи на около 3 март, когато отбелязваме Освобождението на България, за 22 септември, когато честваме Независимостта и за Нова година. Неработни дни ще бъдат 2 март (понеделник), 21 септември (понеделник) и 31 декември (четвъртък). Те ще се компенсират в съботите на 21 март, 12 септември и 12 декември.

Решението на правителството ще позволи групиране на почивните дни, за да не се прекъсва работната седмица и да се осигури по-ефективното им използване.

От правителствената пресслужба припомнят, че с решение на Министерския съвет от миналата година, 31 декември 2014 г., сряда, беше обявен за почивен ден, който се отработва на 13 декември 2014 г., събота. Оставащите след Коледните празници два работни дни – 29 и 30 декември 2014 г., са необходими на финансово-стопанските организации за приключване на годината.

Съгласно Кодекса на труда неработни са също дните около Рождество Христово и Възкресение Христово.

 

 

Подобни статии

Top