Пет празника отбелязваме на Първа пролет

На 22 март в България празнуваме Първа пролет. Смята се, че това е денят на пролетното равноденствие, нищо, че в повечето случаи пролетното слънцестоене се случва на 20 или 21 март. На Първа пролет по традиция празнуваме раждането на живота и възраждането на природата. У нас дори има именни дни, свързани с този прекрасен празник. Днес имения си ден празнуват Пролет, Пролетка, Росен.

22 март е и Световен ден на водата. Обявен е от ООН през 1992 година, а се отбелязва от 1993 г. Целта на инициативата е световната общност да се застъпи за устойчивото управление на водните ресурси и да привлече общественото внимание върху важността от наличието на прясна вода. Световният ден на водата 22 март предполага споделена отговорност от всички заинтересовани страни – от хората и местните общности до международните организации и гражданското общество, за опазване качеството на водата и живота на Земята.

Снабдяването с чиста питейна вода и поддържането на канализационната мрежа заемат централно място при борбата с бедността и подобряването на качеството на живот на милиарди хора. Международната общественост, ангажирана с постигането на целите за развитие на хилядолетието, все още е далеч от постигането на целта за намаляване наполовина на броя на хората без достъп до безопасна вода и канализация до 2015 г.

22 март се отбелязва и като празник за  Бялото братство. Последователите на Петър Дънов посрещат духовната нова година. Според учителя Дънов началото на физическата нова година е 1 януари, Духовната започва на 22 март, а Божествената – на 19 август. Дънов обяснява, че по време на пролетното равноденствие се появява нова енергия в природата. Земята влиза в своя творчески период и всичко започва да цъфти и да се променя. Началото на пролетта се празнува и като пролет в човешката душа.

Точно в 7 часа ще бъде молитвения наряд на пловдивските последователи на Петър Дънов. Дъновистите ще се съберат на традиционното си място на Бунарджика – на площадката на паметника на освободителите.

Днес е още Ден на Балтийско море (обявен през 1986 година)

Подобни статии

Top