Пет стъпки за запазване на живота преди 8 декември (СНИМКИ)

67 души са загинали, а 1083-ма са ранени при катастрофи от началото на годината до края на ноември в Пловдивска област. Това сочат данните на сектор „Пътна полиция“ към Областната Дирекция на МВР. Те бяха изнесени при старта на кампанията „Празнувай отговорно“, организирана от Студентския съвет на Университета по хранителни технологии и КАТ.

Подобна акция се организира за първи път в пловдивски, а и в български университет. Основната й цел е да запознае студентите с опасностите от бързото и опасно шофиране и да направи всичко възможно те да се приберат живи и здрави от студентския празник. Един от основните мотиви на бъдещите висшисти да организират кампанията е годишнината от смъртта на четиримата им колеги, които миналата година загинаха при зверска катастрофа на пътя Асеновград-Смолян на връщане от празника.

Пет стъпки за запазване на живота са записали студентите в една от листовките, съобщи Веселин Ангелов – председател на Студентския съвет в УХТ. Тях смятаме за най- важни и се питаме дали си струва да рискуваме такива дребни работи нашия живот. А те са: 4 зимни гуми, 5 човешки съдби, 6 контролни точки, 7 секунди за колана, 8 часа да изтрезнеем…“, допълни студентът.

Образователен филм, плакати и листовки са подготвили организаторите, които раздаваха днес на колегите си календарчета с логото на кампанията в двора на университета. На пешеходната пътека пред бариерата откъм ул. „Жан Жорес“ пътни полицаи охраняваха пресичащите студенти.

„Когато преди месец колегите от Студентския съвет дойдоха при мен и споделиха за тази тяхна инициатива, аз казах, че заставам зад нея не само като ректор, но и в чисто човешки план. Мисля, че това е нещо, което е човешко, което е навременно“, коментира ректорът на университета проф. Кольо Динков.

„Идеята на кампанията е много добра. Надявам се тя да бъде широко популяризирана не само в този университет, но и във всички останали университети не само в Пловдив, но и на територията на цялата страна“, допълни  Радослав Начев – началник сектор „Пътна полиция“ в ОДМВР -Пловдив.

Акцията започна днес и ще продължи 4 дни.

 

 

Подобни статии

Top