Пианистката Анна Петрова и диригентът Джонатан Пастернак с концерт в Пловдив

Музиканти от САЩ ще представят поредния концерт от цикъла „Шедьоври на симфонизма” на 8 декември в Концертната зала от 19 часа. На диригентския пулт ще застане Джонатан Пастернак. Това е първата му изява с пловдивските симфоници.

Програмата включва Прокофиев – Концерт за пиано и оркестър №3 , Бетовен – Увертюра Леонора №3 и Брамс – Симфония №4. Солист ще бъде младата пианистка Анна Петрова, считана за един от най-изявените музикални таланти на България, която вече има завидна кариера в Европа и Америка.

Анна Петрова е родена в Пловдив, възпитаник е на НУМТИ „Добрин Петков”, което е завършила със златен медал и национална награда в класа на Светлана Косева. През 2005 г. е приета с пълна стипендия в престижния Manhattan School of Musiс в Ню Йорк в класа на пианиста Орасио Гутиерес, който завършва с отличие.

През август, тази година, Анна Петрова защити докторска степен по пиано в студиото на Андре-Мишел Шуб в Ню Йорк. В момента, освен концертиращ артист, Анна Петрова е преподавател по пиано в Sam Houston State University, щата Тексас.

Сред многобройните и международни отличия са Първа награда на конкурса „Панчо Владигеров”, Трета награда на „Bosendorfer”, Втора награда на конкурса „Маргарита Юдина” в Санкт Петербург, Голямата награда на ХІ-я конкурс „Хосе Рока” във Валенсия, Испания. През 2010 тя е сред полуфиналистите на конкурса „Кралица Елизабет” в Белгия, където свири с Кралския камерен оркестър на Валония под диригентството на Пол Гуудман.

Пред родната пловдивска публика Анна Петрова ще сбъдне една своя мечта – да свири третия концерт на Прокофиев за пиано и оркестър. Докосната и завладяна е от него откакто го чува за първи път – от не особено добър технически запис на касета.

Билети за концерта се продават на касата на Концертна зала, в Билетен център пред Общината и онлайн.

Подобни статии

Top