Пианистката от Турция Руя Танер – солист на Пролетен концерт в Пловдив

ruya_taner3

Изтъкнатата пианистка  Руя Танер (Турция) ще е солист на Пролетен концерт тази вечер в Концертна зала от 19 часа. След успеха в зала България със Софийска филхармония, г-жа Танер е вече в Пловдив за репетиции с оркестъра на Пловдивска опера. Тя ще изпълни един от най-популярните концерти за пиано от Моцарт – №21, познат оше като „Елвира Мадиган“.  Диригентът Лучано Ди Мартино е включил в програмата още Моцарт – Увертюра от оп. „Отвличане от сарая“, Дворжак – Славянски танци и Брамс – Унгарски танци.

Руя Танер е сред водещите концертиращи пианисти в Турция. След като кратко учи в Консерваторията в Анкара, едва 11-годишна тя печели държавна стипендия за обучение в Лондон. Изнесла е концерти в над 60 държави.

Моцарт пише Концерт за пиано и оркестър №21 за своя изява във Виена, а баща му Леополд го описва като „изключително труден“. Лиричната втора част на произведението е включена в шведския филм „Елвира Мадиган“ (1967), откъдето идва и названието на концерта.

Билети за Пролетен концерт с Руя Танер и Пловдивска опера се продават на касата на Концертна зала и в Билетен център пред Общината.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top