Писани яйца от близо и далеч в Стария град

„Красота от близо и далеч“ – под този надслов в Пловдивския етнографски музей ще бъде открита традиционната ежегодна изложба на великденски яйца от Чехия, Словакия и България. Изложбата е посветена на Великденските обичаи и традиции на трите славянски народа.

В центъра на вниманието са писаните великденски яйца. Показани са около 300 образци на яйца, рисувани и украсени чрез различни традиционни и модерни техники, прилагани в Чехия, Словакия и България. Една от идеите на изложбата е да представи на публиката богатството от орнаментални техники и мотиви, на декоративни стилове в трите славянски страни, както и разпространението им, за да разкрие техните общи черти, отлики и специфика.

Представени са около 24 различни техники за украсяване на великденски яйца. Всяко шарено яйце символизира възкресението, живота, любовта, а според изписването си носи и своето послание за здраве, дълголетие, късмет и благоденствие.

Изложбата е подготвена от Sdružení Čechů, Slováků a přátel – Plovdiv (Сдружение на чехи, словаци и приятели – Пловдив), Исторически музей-Велинград и Регионален Етнографски музей – Пловдив, със съдействието на членове на Чехословашки Клуб Т. Г. Масарик” – България.

Експозицията „Красота от близо и далеч” се открива в залите на Регионален етнографски музей тази вечер от 17:30 часа и ще бъде отворена за посещения до 7 май, 2015 г. Утре и вдругиден – 16 и 17 април, изложбата ще бъде съпътствана от демонстрации на традиционни български и чешки техники за изписване на великденски яйца.

Не по-малко красива великденска изложба се открива днес и в къща „Хиндлиян“ в Стария град, съобщиха от ОИ „Старинен Пловдвив“. Организатори са Сдружението на чехи, словаци и приятели в Пловдив и Регионалната занаятчийска камара. Те ще покажат ръчно изработена великденска украса от различни материали – дърво, стъкло, керамика, плъст, царевична шума, шоколад, восък според български и чешки традиции. Изложбата ще бъде открита на 15-ти април от 16.30 ч. в къща Хиндлиян в присъствието на г-н Ярослав Камас, трети секретар, завеждащ политическия отдел и заместник-посланик на Република Чехия в България и на г-н Роман Рот, втори секретар и консул на Република Словакия в България.

Подобни статии

Top