Писателят Стефан Бонев с 24 разказа в търсене на доброто

Стефан Бонев с нова книга разкази

„Странните неща” – така е нарекъл новата си книга писателят Стефан Бонев, носеща щемпела на пловдивското издателство „Летера“. Майсторът на късите художествени форми, изваяни от немерена реч, е събрал в сборника си 24 разказа или две дузини, по израза на неговия редактор проф. Клео Протохристова.

Премиерата на книгата ще бъде на 12 май в Културен център „Тракарт“ в Пловдив от 18.00 ч.
Книгата посреща читателя с невероятен вътрешен и външен дизайн, дело изцяло на Васил Киров, създал както кориците, така и илюстрациите към четирите раздела и отделните творби.Книгата представлява реалност, в която буквите и думите копират действията на своя създател, говорят от името на автора, регистрират партии и коалиции, борят се за власт, съвсем по човешки си подливат вода, замерват се с юридически аргументи и популизъм, стремят се да заемат първото място в абзаца и изречението, в заглавието на разказа и в името на книгата.

Но това е и свят, в който любовта и добротата превръщат една обикновена монета в икона. Свят, където един най-обикновен стар пън съумява да върне вярата на отчаян самоубиец и на отявлен алкохолик, а накрая да съгради дом за нов живот в прогнилата си сърцевина. Това е мястото, където старият градски плакатаджия получава гълъб за Бъдни вечер, а договорът за ипотечен кредит се превръща в идилична рисунка, създадена от детска ръка. Но пак тук разумът охранява килията с фантазиите на автора, а най-светлите му чувства са се преквалифицирали в надзиратели на евентуални престъпни намерения.

Стефан Бонев е член на Съюза на българските писатели и на Дружеството на писателите – Пловдив. Автор е и на сборниците „Разкази за двама“ (2005), „Изпит по летене“ (2009), който печели награда „Пловдив“, и „Пред прага на храма“ (2012).
Негови разкази са публикувани в две антологии в САЩ през 2003 г. („Thresholds“ и “Two lines“, в превод от Зоя Маринчева). Разказът му „Стареца“ влиза през 2010 г. в сборник на „Булвест 2000“ с тестове за кандидатстване след 7 кл., а „Късогледство“ е даван за превод на чешки на държавен изпит в ПУ „П. Хилендарски“.
През 2011 г. разказът му „Агенция „Среден пръст“ печели специална награда в конкурса „Писането е лудост“ на мюнхенското мултимедийно издание „Public Republic“.
Бонев организира свой Национален литературен конкурс, носещ името „Недоизречено“, който има вече седем издания.

Подобни статии

Top