Пишман ирисолог от Пловдив на съд

oko-otblizo

Ирисолог от Пловдив застава пред съда за практикуване на професията без необходимата квалификация и правоспособност. 71-годишната д-р Радка Кирчева объркала и диагнозата на пациент с рак на дебелото черво. Лекарката, която има кабинет на ул. „Ландос“ е съдена три пъти и има присъда за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие, глоба от съда за упражняване на професия без необходимата правоспособност и документно престъпление.

Жената завършила медицина през 1993 година и отворила кабинет за ирисова диагностика и фитотерапия, без да има необходимата квалификация. Неколкократно е била проверявана от инспектори на РЗИ – Пловдив. Последния път – през 2012 година, била проверена по сигнал и санитарните инспектори се представили за пациенти. Оказало се, че пред офиса на пишман докторката има огромна опашка, а когато дошъл реда им, едната служителка била прегледана с фенерче. Така й били поставени няколко диагнози, които можело да бъдат излекувани с билките на докторката на цена 25 лева. Парите трябвало да бъдат платени като дарение за изграждане на клиника по ирисова диагностика. За пореден път й бил съставен акт, но жената не спряла да практикува.

През май 2012 при нея дошло семейство Тотка и Стефан К., като мъжът имал проблем със стомаха. След като посветила малко с фенерчето в очите му, докторката обявила,че мъжът страда от изострен гастрит и му дала билкова отвара. Прегледала и жената, на която открила запушени тръби на яйчниците и стерилитет, въпреки че Тотка имала 20-годишно дете. Все пак Стефан започнал да се лекува, но не се подобрил, а напротив – дори спрял да се храни.

Визитите при Кирчева фамилията продължила до октомври 2013 г., а при всяко посещение плащали по 50 лева.  Най-накрая мъжът, в тежко състоянеи, отишъл да се прегледа в УМБАЛ „Свети Георги“. Лекарите му поставили диагноза рак на дебелото черво, потвърдена и от други специалисти.

Междувременно инспекторите от РЗИ продължили да съставят актове и предписания на Кирчева. При поредната проверка на РЗИ на 4-ти март 2015 г. докторката отказала да подпише констативния протокол и дори обяснила на инспекторките, че ще се мести в нов апартамент на бул. Шести септември, който в момента се довършвал.

Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу Радка Кирчева. Текстът от НК, по който е обвинена, предвижда до три години затвор и глоба от сто до триста лева.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top